El màxim responsable dels Bombers de la Generalitat recorda que, a Girona, el col·lectiu segueix reclamant a Adif que solucioni les mancances del túnel del TAV, on, entre altres problemes, els Bombers no es podrien comunicar en cas d'emergència. En aquesta entrevista garanteix que la campanya forestal que es presenta per aquest estiu comptarà amb els recursos necessaris per fer front als incendis.

Feia molts anys que la Generalitat no convocava places de bombers. Les 600 que es preveuen fins a 2022 són suficients per cobrir les baixes i mancances de personal del cos?

El pla estratègic aprovat recentment diu que d'aquí al 2022 s'han de convocar 600 places. Aquestes 153 d'ara són un primer pas, en els pressupostos del 2017 n'hi ha 150 més, i ja ens n'aniríem a 353. I a part, n'hi ha 350 de voluntaris. Aquests 600 són per preveure a curt termini les necessitats que hi haurà de jubilacions i mancances que hi pot haver per poder donar cobertura i rejoveniment als bombers.

No arriba tard, la convocatòria?

Això passa en tota l'administració. Hi ha hagut una època en què no s'han pogut convocar més funcionaris. Ara hem de córrer i que un any no es pugui fer la convocatòria ens pot fer anar una mica coixos. El pla estratègic aprovat preveu una reserva pressupostària per a recursos humans, renovacions de vestuari, vehicles, etc.

Quan començaran a treballar els nous bombers funcionaris?

Els 153 ara estan a l'escola i durant la campanya forestal els tindrem fent pràctiques. A finals d'any, si superen la fase, seran nomenats bombers funcionaris.

Quants es destinaran a la Regió de Girona?

Això ara no ho podem dir, tot això depèn de com aniran les vacants. Girona és una zona que té un nombre de parcs de bombers funcionaris important i a totes les places que hi ha se'ls donarà cobertura.

Com s'espera la campanya?

Cal ser molt caut, però s'ha de dir que feia uns quants anys que no teníem un hivern tan plujós. En canvi, l'abril ha estat sec i calorós. Per Setmana Santa vam tenir temperatures altes, tocant als 30 graus. Aquesta variació ens fa ser cauts. Veiem que està plovent, però cal mirar com evoluciona el maig. Tot i així tenim els boscos amb combustible i, com cada any, la campanya es prepara amb alerta i amb els mitjans necessaris.

Fa uns anys que hi ha incendis fora de la campanya, i es parla de desestacionalització. Com treballen per afrontar-ho?

Una de les mesures són les cremes controlades. És una forma de gestió forestal que fan els bombers, com les que anys enrere feien els pagesos. Sí que podem tenir un incendi fora de la campanya pròpiament dita, però si us hi fixeu, el que hi ha durant la campanya forestal és molta simultaneïtat. L'any passat hi va haver un dia amb un foc a Rocallaura, un a la Catalunya central i un aquí Girona. Aquesta simultaneïtat fa que en aquests mesos hi hàgim de destinar més recursos.

Quina és la zona que presenta més risc d'incendi aquest estiu a Girona?

Durant els mesos de campanya, el que ens fa por és el vent a Girona, perquè és l'aliat del foc. I a més, la demarcació de Girona és una zona on a l'estiu hi ha més població. Per sort es fa molta feina des del departament d'Interior i consells comarcals amb el tema de les franges perimetrals. Girona és un exemple d'aquest tipus.

L'any 2003, els Bombers van deixar de fer hores extra. Té por que es torni a repetir?

En aquests moments estem fent la negociació sindical pels nous acords. Amb el caire que estan agafant, crec que és un afer que toco fusta que no passi. Una de les coses que genera la falta d'efectius de bombers és la quantitat d'hores extra. A més, se n'han jubilat molts i els parcs han d'obrir cada dia i hi ha un mínim que cal garantir per obrir. Amb els nous efectius esperem que es vagin reduint, no amb els 153 sinó que amb les noves tongades d'oposicions hi ha d'haver una baixada de les hores extra.

Quan començaran les obres de remodelació tan reivindicades dels parcs de Bombers de Girona i Figueres?

El parc de Figueres estem pendents de saber en les properes setmanes quina és l'empresa adjudicatària, i l'inici d'obres serà segur abans de finals d'any. Pel que fa al de Girona, s'està realitzant el projecte bàsic per poder fer la remodelació. Hi ha reunions amb els bombers perquè hi puguin dir la seva i ara s'està fent la redacció del projecte. Entre finals d'any i principis del vinent esperem tenir l'obra adjudicada.

Pel que fa al canvi de la sala de control i la guàrdia a la seu de la Generalitat de Girona, consideren que serà operatiu?

Aquí hi ha una necessitat important, que és que el parc de Girona ha de créixer i mirant les possibilitats més idònies per posar la Regió es va decidir el Santa Caterina. On ja hi ha la part administrativa. En aquest edifici hi ha un espai idoni i feta l'anàlisi creiem que sí que és operatiu. Recordo quan la part administrativa va traslladar-se del parc de Girona a l'edifici del Santa Caterina, també van ser reticents i ara els agrada. Ara es fa el projecte executiu.

Les mancandes de seguretat dels túnels del TAV de Girona i el Pertús denunciades per part dels bombers s'han solucionat?

En el cas del Pertús hi està havent col·laboració amb l'empresa que ho gestiona. Recordo que els bombers de Figueres es van queixar pel tema de la formació i un vehicle. Això s'està mirant de resoldre. Sobre el túnel de Girona, nosaltres o el Departament de Territori estem essent molt bel·ligerants per les mancances. Inundacions a banda, al túnel del TAV té deficiències que cal solucionar. Si hi ha una emergència els bombers actuaran, però s'ha de mirar que ho puguin fer amb les millors condicions possibles. No es pot posar en risc la persona que ha d'acudir a l'emergència i això és el que exigim. Adif ens diu que hi ha inversions plantejades.

Quin és el problema més greu al túnel del TAV de Girona per als bombers?

Les comunicacions, perquè quan hi ha un bomber dins del túnel s'ha de poder comunicar amb l'exterior per dir com està i amb el que s'està trobant.

Cada vegada hi ha més rescats i salvaments al medi natural. Es plantegen fer pagar els serveis?

Aquestes massificacions i popularització d'esports de muntanya fa que la gent no sigui conscient de les limitacions i capacitats. Fa temps que no hem cobrat una taxa per negligència, però si n'hi ha se sancionaran. A l'extrem de França -on es cobren rescats- de moment no s'hi arribarà, però sí treballem amb la Federació d'Excursionistes per trobar un equilibri per poder fer la formació i conscienciació de les persones.