Un objecte planer que cap al palmell de la mà, amb aspes arrodonides que giren a gran velocitat a sobre d'elles mateixes després de prémer un botó, causa furor entre infants i adolescents, fins a tal punt que algunes escoles n'han restringit l'ús. Es tracta d'un giny anomenat Fidget Spinner que, tot i ser l'última moda, fa gairebé un quart de segle que es va inventar.

L'essència dels Fidget Spinner, amb múltiples varietats de materials, colors i efectes, és un eix central del qual surten 3 braços -tot i que també n'hi ha de 2 o de 4- que acaben en cércols amb rodaments. L'objectiu del joc és aconseguir que les aspes rodin el màxim de temps possible sobre una superfície que sol ser els dits o la mà, tot i que també n'hi ha que ho proven al cap o al nas. Per posar-lo en marxa, s'exerceix una força inicial que fa rotar les aspes en el sentit contrari al principal, cosa que estabilitza la joguina.

Distracció o addicció

El repte que es plantegen els infants per intentar superar el temps de rotació també pot formar part del problema, ja que pot distreure d'altres activitats o generar addicció; que alguns comparen amb l'acció compulsiva de clicar el dispositiu que fa aparèixer i desaparèixer la punta d'un bolígraf o amb l'hàbit fer donar voltes algun objecte entre les mans.

Als Estats Units o el Regne Unit han utilitzat els girs ràpids del Fidget Spinner, semblants als d'una baldufa, com a una eina desestressant o per augmentar la capacitat de concentració en pacients d'autisme, trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDH), estrès, ansietat o depressió.

Però la seva inventora, la nord-americana Catherine Hettinger, va idear el primer tan sols per entretenir la seva filla de 7 anys. Això va passar un estiu en què la dona va estar malalta, amb una afecció que li impedia estar per la nena. A partir del disseny inicial, Hettinger va millorar la joguina, fins que el 1993 la va patentar. Però va tenir tan poc èxit que va perdre la patent el 2005, quan no va poder pagar els 400 dòlars dels drets de renovació. Ara, la inventora té 62 anys i assisteix com a espectadora a l'esclat de popularitat del seu invent, del qual s'estan venent milions d'unitats arreu del món. Val a dir que la vista d'aprofitar-se del potencial d'un joc orfe de patent la van tenir fabricants xinesos.

El triomf de la joguina sense que això suposi cap benefici per a la seva autora no ha deixat indiferent tothom. Després de llegir un article publicat a The Guardian el 5 de maig, on Hettinger recordava el laboriós procés de millora del prototip i explicava les dificultats econòmiques que viu ara, el britànic Gary Prattenen ha reunit 3.000 lliures amb una campanya de micromecenatge a través de la plataforma JustGiving, amb l'objectiu d'ajudar-la a ella i a la seva família.