Els Mossos d'Esquadra acusen dues persones d'un homicidi imprudent greu amb resultat de mort per la defunció de divendres passat d'una nena de 4 anys a la piscina de Ripoll. Es tracta del tècnic responsable de la instal·lació municipal i de la monitora-socorrista que vigilava el grup en el qual hi havia la menor que es va ofegar. Segons ha pogut saber Diari de Girona, la policia va citar a declarar els dos acusats diumenge a la tarda com a investigats per aquest cas i ambdós es van acollir al dret de no respondre les preguntes. Els dies anteriors, entre divendres i dissabte, els Mossos van interrogar com a testimonis cinc mestres -dos eren practicants- i quatre monitors-socorristes -una de les quals ara està acusada- que eren a la piscina de Ripoll en el moment dels fets.

De les declaracions de divendres i dissabte dels testimonis, segons fonts policials, no se'n va poder extreure cap relat que concretés com s'hauria produït el succés, excepte que ningú no va veure res del que va passar. De moment, els Mossos van entregar ahir al jutjat de Ripoll l'atestat d'aquest cas, ja que la policia donaria per tancada la seva investigació. De fet, durant el cap de setmana, els agents van analitzar les causes de l'accident amb les declaracions dels testimonis i amb la participació de la unitat subaquàtica dels Mossos, encarregada d'inspeccionar la piscina municipal. Tot i que no ha transcendit el contingut de l'atestat policial, el jutjat de Ripoll ja ha obert diligències per aquesta causa (perquè va autoritzar que dissabte es practiqués l'autòpsia).

Actualment no hi ha cap imputació judicial i s'està a l'espera de la possibilitat que el jutjat pugui ampliar les diligències d'aquest cas, en matèria de responsabilitat, més enllà dels dos acusats. A part de l'actuació policial i judicial, l'Ajuntament de Ripoll va emetre ahir un comunicat, ja que tant la piscina com els treballadors depenen del consistori. L'Ajuntament va manifestar que «es posa a disposició dels jutges per contribuir a aclarir els fets com més aviat millor». També va expressar «la seva plena confiança en els empleats investigats», que són treballadors municipals, a més de demanar que «es respectin els seus drets a la presumpció d'innocència». El consistori va reiterar el seu suport a la família de la nena ofegada, així com als mestres, l'AMPA i els alumnes de l'Escola Pirineu de Campdevànol, on estudiava la menor.

Responsabilitat per als empleats

En aquest moment la responsabilitat del succés a la piscina de Ripoll recau en els dos treballadors perquè els Mossos consideren que els mestres donen suport a l'activitat de natació, tot i que no són els encarregats del que passa a l'aigua. En canvi, apunten que la responsabilitat és de la monitora-socorrista que havia de vigilar el grup escolar -del qual formava part la nena- mentre durava el curset de natació i del tècnic municipal que supervisa la gestió de la piscina. El regidor d'esports de Ripoll, Miquel Rovira, va explicar ahir que els monitors-socorristes estan contractats per l'Ajuntament i va afegir que l'encarregat de la piscina, que també és personal municipal i compta amb la funció de coordinador tècnic, assumeix el control de la piscina i del pavelló, entre altres àmbits.

El consistori de Ripoll no va entrar a valorar ahir la possibilitat que l'Ajuntament hagi de fer front a la responsabilitat civil del succés -per tant, haver de pagar una possible indemnització-, ja que els dos acusats formen part de la plantilla municipal. Pel que fa a l'autòpsia que es va fer dissabte al matí a l'Institut de Medicina Legal de Girona, va concloure que la nena va morir ofegada. L'informe va certificar que la causa de la defunció havia estat aquesta perquè, en l'anàlisi del cos, els metges van trobar molta aigua als pulmons de la menor, cosa que evidenciava que la petita es va negar.