El Departament d'Agricultura va aixecar ahir totes les restriccions establertes arran del brot de grip aviària declarat al febrer i amb epicentre en una granja de Sant Gregori. El Govern autoritza de nou la cria d'aus de corral a l'aire lliure; la cria d'ànecs i oques conjuntament amb altres aus; la celebració de fires, mercats i certàmens amb presència d'aus i la utilització d'ocells com a reclams per a la caça. Eren les darreres mesures vinculades a la bioseguretat que restaven pendents. L'aixecament es va produir després que el Ministeri d'Agricultura comuniqués a la Generalitat que el risc de transmissió del virus de l'IAAP H5N8 des del centre i el nord d'Europa es pot considerar baix a tot l'Estat. A més, hi ha hagut resolució favorable a les explotacions afectades inicialment. Tot i això, recomanen mantenir mesures que evitin el contacte entre les aus de corral i les salvatges. Entre elles, el manteniment de l'aigua que veuen i deixar el menjar fora de l'abast dels ocells salvatges.

Agricultura va aixecar al març les restriccions pendents, com la immobilització d'animals i la prohibició d'entrar nou bestiar. La previsió era que al maig les explotacions afectades (totes gironines excepte una del Vallès Oriental) poguessin començar a operar amb normalitat. Només quedaven pendents les mesures vinculades a la bioseguretat, que ahir Agricultura va donar per finalitzades. Tenien a veure amb la prohibició de celebrar fires o mercats amb aus o la caça d'aus salvatges.

La crisi va saltar al febrer amb l'aparició d'una cigonya morta, afectada pel virus, als Aiguamolls. El segon brot es va declarar en una granja de Sant Gregori i va afectar fins a deu explotacions que van haver de sacrificar 27.000 ànecs.