Més del 80% dels casos de melanoma es podrien prevenir evitant una exposició excessiva al sol i les cremades cutànies, segons l'Institut Català d'Oncologia, que l'any passat va diagnosticar una setantena de càncers de pell a la es comarques gironines. Només l'any passat, l'ICO va detectar a Girona 37 casos en homa i 36 més en dones, mentre que a tot Catalunya van ser 860 -424 homes i 436 dones-, segons les dades del Pla Director d'Oncologia.

Coincidint amb el Dia Mundial del Melanoma, que es commemora avui, l'ICO recorda que l'exposició excessiva al sol és el factor de risc més important del melanoma especialment durant la infantesa i l'adolescència ja que aquest tipus de càncer està associat a episodis de cremades solars acumulats al llarg de la vida. De fet, apareix en els llocs més exposats als raigs solars.

Aquest tipus de càncer de pell és molt agressiu, i una malaltia poc freqüent però amb una mortalitat elevada, segons l'ICO, que l'any passat va registrar deu defuncions de gironins i cinc de gironines a causa de la malaltia.

Les recomanacions preventives bàsiques per gaudir del sol de manera saludable són començar a prendre el sol de manera gradual i evitar l'exposició prolongada i les hores de màxima intensitat -entre les 12 i les 4-, cobrir-se amb samarretes i roba de cotó, gorra o barrets d'ala ampla per protegir també coll i orelles, dur ulleres de sol homologades, preferiblement amb banda lateral i utilitzar crema de factor de protecció elevat, superior a 20.

També s'aconsella aplicar-la en quantitat suficient, una estona abans de l'exposició i periòdicament després de banyar-se o si es sua molt i beure aigua per evitar la deshidratació i no prendre el sol si es pren medicació fotosensible.

Des de l'ICO recorden que no patir calor no implica que es produeixi cremada solar, ja que les cremades es deuen a l'exposició als raig ultraviolats i l'efecte tèrmic, en canvi, a la radiació infraroja. De la mateixa manera, el fet que estigui núvol tampoc evita les cremades. Així mateix, l'aplicació de productes fotoprotectors no es pot considerar una manera segura de protegir la pell ni un mitjà per perllongar l'exposició al sol i l'exposició prolongada produeix danys i envelliment de la pell i arrugues prematures. També afecta els ulls i pot alterar el sistema immunològic.

D'altra banda, l'ICO també assenyala que les làmpades i els llits de sol artificial també poden ser perjudicials per l'emissió de radiacions ultraviolades i que a la platja l'aigua i la sorra reflecteixen la llum i augmenten la intensitat solar, com passa a la muntanya a més altitud o amb neu.