El Govern espera que totes les poblacions gironines prenguin les mesures adients per tal de reduir al màxim el risc dels incendis. Una de les eines que impulsen són els plans de delimitació per a la prevenció d'incendis. El document estableix quins són els espais perimetrals de vegetació que han de mantenir desbrossats per evitar que les flames arribin al nucli urbà, a urbanitzacions o cases aïllades.

A hores d'ara, dels 222 municipis que hi ha a les comarques gironines, el 97% (215 poblacions), tenen redactat el document. La xifra dels que el tenen aprovat definitivament es redueix fins al 70% (156 municipis). Són 40 els ajuntaments que ho tenen a punt per executar les mesures que inclouen principalment la neteja de les franges de protecció.

La Diputació de Girona i el Departament d'Agricultura han promogut unes ajudes per protegir-se contra els incendis.

El diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Lluís Costabella, ha explicat que cinc (la Jonquera, Calonge, Sant Julià de Llor, Bonmatí i Maçanet de la Selva) estan executant les franges a través de les línies d'ajut establertes per la Diputació, per a les que enguany tenen un pressupost de 100.000 euros. Bonmatí ha admès que hi ha altres poblacions que també estan afrontant aquestes tasques pel seu compte i sense el suport de l'administració, tot i que no han concretat la xifra.

En el cas de la Jonquera les tasques ja han començat. La resta dels quaranta municipis que tenen els projectes executius en marxa podrien començar a fer les tasques de neteja a partir del setembre. Del 15 de juny al 15 de setembre estaran prohibides les actuacions d'aquest tipus. El delegat d'Interior a Girona, Albert Ballesta, remarca que la voluntat és que tots els municipis ho executin, però recorda que «cal seguir un procediment».

El 2012, set pobles tenien plans

El delegat d'Interior a Girona ha remarcat que l'any 2012, quan es va produir el gran incendi, només set municipis dels 222 que té la demarcació tenien aprovats els plans de delimitació. «Ara estem parlant que el redactat ja el tenen pràcticament tots. S'ha avançat molt», insisteix.