Les primeres oposicions d'Ensenyament en sis anys arrenquen avui amb una oferta de 300 places a tot Catalunya que només a les comarques de Girona ja tenen 356 aspirants. A tot el país, 3.316 docents s'han inscrit a una convocatòria per al cos de Secundària i de Formació Professional.

El procés selectiu comença en 43 tribunals distribuïts arreu del territori, 5 dels quals estan a Girona. En concret, aquests es troben a l'Institut Escola d'Hostaleria i Turisme de Girona, centrat en l'especialitat de Formació i orientació laboral; a l'institut Montilivi, per a Administració d'empreses; al Narcís Xifra i Masmitjà, també de Girona, per a Procediments sanitaris i assistencials; i dos més a l'institut Vallvera, de Salt, un per a Intervenció sociocomunitària i l'altre per a Serveis a la comunitat.

Les últimes oposicions per accedir a la funció pública convocades per Ensenyament van ser el 2011. El juliol de 2016 es va formalitzar la convocatòria i les especialitats amb vacants: 162 per a tècnics d'FP i 138 per al cos de professors de Secundària. La xifra total, 300 per a tot Catalunya, queda lluny dels prop de 3.000 docents que només a les comarques de Girona treballen amb contractes d'interinitat o substitució -segons dades dels sindicats del sector.

Ahir, la Conselleria va manifestar que l'objectiu d'aquestes oposicions és potenciar les especialitats de formació professional i reduir el percentatge de temporalitat de les especialitats per a les que es convoquen places.

El procés selectiu inclou una fase d'oposició, amb dues proves eliminatòries, i una altra de concurs, a la qual hi accedeixen només els docents que superin la primera fase.

La primera prova conté una part pràctica, que compta un 65% del total, en la qual els candidats han de mostrar els coneixements específics de la seva especialitat i la seva aplicació didàctica a l'aula. Una part preveu el desenvolupament per escrit d'un tema, que val un 35%, i que es vincula a un temari de l'especialitat. Els candidats que accedeixen a la segona prova hauran de presentar una programació, amb la preparació i exposició d'una unitat didàctica. Per superar-la, els candidats han d'obtenir un mínim de 5 punts sobre 10. En la fase de concurs, als candidats que superin la segona prova se'ls valoraran els mèrits. A partir d'aquí s'obté una llista amb la puntuació final, d'on es determinaran els candidats seleccionats per a cada especialitat.