A Girona «no hi ha cap problema» amb els pisos turístics El conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, recorda que «no hi ha cap denúncia» per part de veïns afectats, i lamenta que s'intenti utilitzar aquest tema de manera «tàctica» per treure'n rendiment polític.

D'aquesta manera, el Govern de la Generalitat coincideix amb l'Associació Turística d'Apartaments (ATA) assegurant que Girona no té cap problema amb els pisos turístics. El conseller ha deixat clar que «no es pot comparar» la situació que viu Girona amb la de Barcelona. En total a la ciutat hi ha censats prop de 400 pisos turístics, la gran majoria al Barri Vell.

Baiget assegura que l'Ajuntament «farà els plans necessaris» per assegurar un turisme sostenible i que la Generalitat mantindrà el nivell d'inspeccions de l'any passat que va ser d'un 25%. En concret, es van fiscalitzar un centenar dels 400 pisos turístics que hi ha a la ciutat. Finalment Baiget ha demanat que «no s'utilitzi políticament» una problemàtica que, segons ell, «no existeix a la ciutat».

Unes declaracions que arriben després de la reunió que van organitzar a finals d'abril dues associacions per tal de debatre i exposar els dubtes que genera la proliferació d'habitatges turístics a la ciutat. L'Associació Cultural Burg de Sant Pere de Galligants i l'Associació de Veïns del Barri Vell alerten que cal una «reflexió» sobre aquest fenomen, ja que segons indiquen comporta que es realitzin menys activitats associatives (ja que disminueix la xarxa veïnal), fa que els comerços hagin de tancar o vegin reduïda la seva activitat i que disminueixi l'oferta de lloguer de pisos destinats a habitatge, la qual cosa es tradueix en un augment dels preus dels lloguers per als veïns de la ciutat.

En aquest sentit, assenyalen que si pugen els preus de lloguer al Barri Vell a causa dels pisos turístics, els veïns hauran de desplaçar-se a altres zones de la ciutat, de manera que els preus acabaran augmentant a tot arreu. «Es crea un efecte dominó», assenyalen.

La realitat és que la xifra d'aquests pisos ha crescut de manera destacable els últims anys. En concret, el 2013 n'hi havia 31 de registrats, mentre que ara freguen els 400. Els veïns, però alerten que aquesta dada no té per què sé correcta, ja que hi ha pisos que es lloguen a visitants de forma irregular. Per això, lamenten que no hi ha un cens real sobre la quantitat de pisos turístics que hi ha. «No sabem quin és l'abast de la situació ni quin és el punt de vista de l'Ajuntament», critiquen.

La Generalitat va regular aquest tipus d'habitatges l'any 2012 i obliga els propietaris a donar-los d'alta a un registre, pagar una taxa (es paga només un cop) i tributar els beneficis que treguin de la seva explotació. Les inspeccions van destinades a fiscalitzar que es compleixen tots aquests criteris.

L'ATA creu que està «equilibrat»

Per la seva banda, l'Associació Turística d'Apartaments (ATA) assegura que existeix un «volum equilibrat» i que, amb les dades actuals, no creuen que calgui limitar-lo (al Barri Vell n'hi ha 256). Tanmateix, estenen la mà per trobar-se amb els veïns molestos per la proliferació d'aquests pisos turístics per tal de canalitzar les seves inquietuds.

L'ATA recorda que «l'enemic a combatre» és l'apartament il·legal i demana més pressió a l'administració. Recorda que des de l'associació poden tramitar totes les queixes i denúncies d'apartaments il·legals per tal que la Generalitat els acabi sancionant. El 40% de les places turístiques de la ciutat són apartaments.