El programa «No et fumis la salut!» de la Fundació Oncolliga Girona La proposta educativa de l'entitat, que mostra als estudiants de secundària els riscos vinculats al tabac, va tancar ahir l'edició d'enguany amb un acte a l'Auditori de Girona en què van participar 430 alumnes de primer d'ESO.

Nascut el 1999, el programa inclou sessions informatives a l'aula sobre els riscos del tabac. «Els adolescents se senten fortament motivats a experimentar alguns hàbits reservats als adults, i és una etapa en la qual el grup d'amistats influeix molt en els patrons de conducta», explica la directora del programa, Eulàlia Romera.

Indica que el propòsit del programa és «donar-los eines perquè se sentin capaços de rebutjar el tabac, i així descobrir la seva autonomia i autoestima, que siguin conscients de la seva responsabilitat en la presa de decisions i que sàpiguen relacionar-se amb els altres sense deixar-se influir per la pressió del grup o la publicitat».

Sota el lema «Fem la nostra campanya» es convida també als joves que han assistit a les xerrades a que elaborin una campanya contra el consum de tabac. Cartes, poemes, lletres de cançons que conviden la gent a deixar de fumar acaben ser també un element més de reflexió per part dels alumnes, que així poden compartir la seva opinió sobre l'hàbit de fumar, incidint directament en el centre docent, en la família i en la població en general.

Durant l'acte de cloenda d'ahir, els estudiants van poder posar en comú les seves campanyes antitabac i es van lliurar els certificats als guanyadors. La cita va comptar amb alumnes provinents dels INS Maristes, Bell·lloc i Vedruna de Girona; Salvador Espriu, Vilagran i Pompeu Fabra de Salt.

Durant l'acte, conduït per l'actor i director teatral Martí Peraferrer, van gaudir els espectacles de dansa dels alumnes del Bell·lloc i Maristes de Girona i el grup Fama Girona, integrat per alumnes de diversos centres públics.

Activitats als CAP i hospitals

Coincidint amb el Dia Mundial Sense Tabac i els actes de la Setmana Sense Fum, els hospitals Trueta, Santa Caterina i l'atenció primària de l'ICS i l'IAS han intensificat la promoció de la deshabituació del tabac.

S'han organitzat desenes d'actes i taules informatives itinerants, en què professionals dels centres d'atenció primària faran cooximetries als vianants que ho vulguin, proves de capacitat pulmonar, mesures de la pressió arterial i canviaran cigarretes per caramels. A més, oferiran informació personalitzada sobre els riscos del tabac i les diverses vies que hi ha per deixar aquest hàbit nociu.

Girona, Celrà, Sarrià de Ter, Arbúcies, Sanit Hilari, Figueres, Maçanet de Cabrenys, la Jonquera, Roses, Cadaqués, Castelló d'Empúries, Vilafant, Navata, Bàscara o Salt són alguns dels municipis que acullen aquests dies activitats per conscienciar els fumadors impulsades pels respectius equips d'atenció primària.

A l'hospital Trueta, a banda de diverses accions de sensibilització, el dia 31 es faran controls de pressió arterial, cooximetries i la proposta de canviar cigarretes per pomes amb els fumadors que ho vulguin. També s'ha reforçat la senyalització del recinte hospitalari com a un entorn sense fum, per conscienciar tothom de la importància que no es fumi en tota l'àrea de l'edifici.

Al Parc Hospitalari Martí i Julia de Salt el 31 es durà a terme la tradicional matinal commemorativa a la diada. De 10 a 12, el servei de cuina de l'IAS convidarà els usuaris, familiars i professionals a xocolatada amb melindros, i la Fundació Drissa a sucs ecològics Biodrissa. Sota el porxo de l'hospital Santa Caterina hi haurà taules informatives, amb consell i proves dirigides al fumador, a càrrec dels professionals, estudiants d'infermeria de la UdG, l'Oncolliga i l'Associació Espanyola Contra el Càncer de Girona. La matinal estarà amenitzada pels pallassos Tiritaclown.