Unes 900 persones a les comarques de Girona pateixen esclerosi múltiple, una malaltia del sistema nerviós central que afecta el cervell, la medul·la espinal i els nervis òptics i que s'ha convertit en la causa més freqüent de discapacitat neurològica en adults joves. A les comarques gironines cada any se'n diagnostiquen entre 35 i 40 casos nous. La prevalença de la malaltia en el nostre entorn és alta i s'està detectant un augment dels casos en els darrers estudis realitzats, indiquen des de l'hospital Trueta, centre que atén més del 80% dels pacients gironins a través de la Unitat de Neuoimmunologia i Esclerosi Múltiple Territorial de Girona.

Coincidint amb la commemoració del Dia Mundial de l'Esclerosi Múltiple, ahir, el Trueta recorda que aquesta patologia afecta tres vegades més dones que homes i que es diagnostica entre els 20 i 40 anys d'edat, un moment important en el projecte vital del pacient.

La discapacitat, tant física com cognitiva, que se'n pot derivar té un fort impacte en la vida del pacient i el seu entorn, tot i que en els darrers anys s'han descobert nous tractaments per reduir l'activitat de la malaltia, de la qual es coneix la causa, i s'han fet alguns avenços en els factors tant genètics com ambientals que poden influir-hi.

En aquest sentit, la Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple Territorial de Girona del Servei de Neurologia de l'hospital Trueta i el Santa Caterina fa una tasca de recerca important.

Actualment a Girona hi ha actius tretze assajos clínics fase II-III i sis estudis fase IV, en què, en total, participen més d'un centenar de pacients. En els darrers anys, els professionals gironins han publicat diversos estudis en revistes científiques de reconegut prestigi internacional i la unitat ha participat activament en l'assaig clínic que ha portat a l'aprovació del primer fàrmac per a formes progressives de la malaltia, que ha estat publicat a la prestigiosa revista New England Journal of Medicine.

Des de l'estiu passat, la Unitat Territorial s'ha traslladat al parc hospitalari Martí i Julià de Salt, al centre sociosanitari la República. Està integrada per un equip interdisciplinari expert format per professionals de neurologia, infermeria, neuropsicologia, psicologia, investigació bàsica, i personal de suport, que ofereixen un tractament integral a les persones afectades i les seves famílies. Ho fan juntament amb l'equip rehabilitador de l'Hospital de Dia de Malalties Neurodegeneratives i Dany Cerebral Adquirit del sociosanitari i la Fundació Esclerosi Múltiple, que estan ubicats en el mateix edifici i que col·laboren amb la unitat.