Els ajuntaments i consells comarcals de les comarques gironines tenen a la seva disposició un document per saber com poder actuar davant l´ocupació irregular d´immobles, una problemàtica que s´ha incrementat en els últims anys. La iniciativa, impulsada per la Diputació de Girona, busca «aportar solucions a un tema que és difícil d´abastar per part dels ajuntaments», segons el diputat Fermí Santamaria. El document, que els consistoris i consells poden demanar a través del web de la Diputació, dona informació sobre les diferents normatives, i detalla, entre d´altres, què s´entén per ocupació irregular d´un immoble, les possibilitats d´actuació de què disposen els ens locals i comarcals, els procediments o les actuacions jurídiques possibles que els consistoris poden emprendre.

«Després de rebre consultes en relació amb la preocupació de diferents municipis, vam començar a treballar per poder donar-los suport», va assegurar Santamaría. «El resultat és un document informatiu del ventall d´opcions que es poden dur a terme des de les àrees de Padró, Serveis Socials, Urbanisme i Serveis Tècnics, Policia Local i serveis d´Habitatge». Amb tota la informació, es vol «facilitar el màxim de documentació actualitzada sobre la problemàtica, i destaquem la importància de vincular-ho a les polítiques d´habitatge buit i de manteniment del parc d´habitatges», va afegir.

Tipus d´ocupacions i actuacions

Per exemple, el document explica les tipologies d´ocupació irregular. La social (persones o famílies vulnerables que pateixen exclusió o han perdut l´habitatge), delinqüencial (no ocupen per necessitat sinó que poden ser conflictius) o la ideològica o política (tenen ingressos per accedir a un habitatge però ocupen pel fet de no voler pagar). En funció del tipus d'ocupació, es proposen possibles actuacions. Si l´ocupació és social, per exemple, s´inclouria la mediació, regularització (lloguer social) o el reallotjament. En el cas del delinqüencial, el desallotjament i en l´ocupació ideològica o política també el desallotjament i informar el propietari per recuperar l´habitatge per via judicial.

En el cas dels d´habitatges cedits o gestionats per les administracions, i en funció de cada tipologia, es tenen en compte incentius per als propietaris dels habitatges (borsa de lloguer social, masoveria urbana, programes de rehabilitació per a captació del parc privat o mesures fiscals); garantir accés als subministraments bàsics...

El document va ser presentat per la tècnica en Habitatge de la Diputació, Anna Pla, al Congrés Internacional sobre Aspectes Legals de l´habitatge en les jornades a Barcelona sobre les ocupacions.

Els ens locals poden sol·licitar el document al web de la diputació. També conté el marc normatiu aplicable a aquesta situació i ofereix documentació estandarditzada per poder disposar de la informació necessària per treballar i desenvolupar accions segons les necessitats, capacitats i voluntats d´actuació que puguin tenir.

Grup de treball per fer el document

El redactat és orientatiu, va explicar ahir la Diputació en un comunicat, i s´ha elaborat a partir de les aportacions fetes pel Grup de Treball d´Ocupacions Irregulars, constituït el passat 24 de gener i format per tècnics d´ajuntaments gironins, de l´Agència de l´Habitatge de Catalunya de la Generalitat, del Col·legi d´Advocats de Girona, per diversos mediadors del Servei d´Intermediació de la Selva i amb la col·laboració de la UdG, que hi participa des del Departament de Dret Públic. El grup de treball es va reunir durant el primer trimestre per tancar la primera versió del text, el qual s´anirà actualitzant amb les incorporacions de nova legislació i experiències dels ajuntaments col·laboradors. En l´últim mes s´hi ha incorporat la Diputació de Barcelona.

A banda, la Diputació de Girona també ofereix assessorament en matèria d´ocupació irregular d´immobles, i la possibilitat de participar en un debat en què diferents ajuntaments i consells comarcals poden compartir-hi experiències, actuacions i projectes.