Alumnes i professors d'autoescola ja estaven avisats del que podia passar aquest divendres. Abans de les 8 del matí s'han presentat a la prefectura de Trànsit de Girona per poder examinar-se del carnet. Cap dels nou examinadors que hi ha a la demarcació s'ha presentat i això ha fet suspendre totes les proves previstes al llarg del dia, unes 150 segons el vicepresident de la Federació d'Autoescoles de Catalunya, Joan Sala. Entre els alumnes, impera la resignació i la incertesa. "És la tercera vegada que em suspenen l'examen per la manca d'examinadors", explica l'Aron Aiguaviva. Una altra de les afectades, la Noemí García, necessita el carnet per començar una feina la setmana que ve. "Hauré de dir que no em puc incorporar", lamenta. A partir d'ara, els alumnes no saben quan podran pujar a examen i des de la federació alerten que el col·lapse pot ser important. Per això, demanen a la Direcció General de Trànsit que atengui les demandes dels examinadors per evitar les properes jornades de vaga convocades per juny i juliol.

La primera jornada de vaga d'examinadors ha tingut un seguiment total a Girona. Això ha provocat que cap dels alumnes que tenia previst fer l'examen aquest divendres es pugui examinar (uns 150). Abans de les 8 del matí, prop d'una desena de cotxes de diferents autoescoles de la demarcació han anat fins a les portes de la Prefactura de Trànsit, situada a Montjuïc. Havien de presentar-se perquè no sabien quina incidència tindria la vaga. Si no ho feien i algun examinador anava a treballar, els alumnes perdien una convocatòria.

Molts arribaven resignats, amb la idea feta que no podrien examinar-se. "Ja venia més o menys preparat, ahir a l'autoescola ja ens van avisar de la situació", explica Sergi Andreotti, de Santa Cristina d'Aro. Té 19 anys i està estudiant mecànica, i necessita el carnet per treballar. Amb la convocatòria de vaga, no sap quan podrà tornar a examen.

En una situació similar està l'Aaron Aiguaviva, que ha fet tres intents d'anar a examen i en tots els casos li han suspès la prova. "Diuen que hi ha falta d'examinadors", apunta. Ell tampoc sap quan podrà tornar a examinar-se i reconeix que la situació l'està afectant anímicament. De moment, li han dit que el 14 de juny ho podrà tornar a intentar.

Per a la Noemí García, de Palafrugell, el carnet és sinònim de feina. Dilluns havia de començar a fer temporada i necessita el cotxe per desplaçar-se. Com que no s'ha pogut examinar, haurà de dir que no a la feina. A més, té quatre fills i reconeix que el cotxe seria de gran ajuda per desplaçar-se i fer tràmits. "Aquesta situació m'afecta molt, sobretot per la feina ja que hauré de deixar-la", explica.

Demanen un acord

Aquests són els exemples de tres alumnes que s'han vist afectats per la primera jornada de vaga dels examinadors a Catalunya, però es preveu que l'impacte de la protesta sigui molt important. Segons la UGT, en les vint jornades previstes (entre juny i juliol) es poden arribar a suspendre 29.120 exàmens de conduir.

Això, sumat a una manca d'efectius a tot Catalunya, fa que la situació de col·lapse sigui complicada. Així ho certifica el vicepresident de la Federació d'Autoescoles de Catalunya, Joan Sala, que afirma que falten examinadors a tot el país i reclama a la Direcció General de Trànsit i al Ministeri de l'Interior que s'asseguin a negociar amb els sindicats per evitar més jornades de vaga. Considera que a Catalunya es viu un "greuge comparatiu" perquè és "un territori poc atractiu" per als examinadors i no es cobreixen les vacants.

Sala afirma que entenen les reclamacions dels examinadors -"treballen sota mínims", assegura- però alerta que la situació pot ser molt complicada per a les autoescoles, on es crearan llistes d'espera que poden fer que alguns alumnes hagin d'esperar-se fins al setembre per anar a examen. "Aquesta protesta ser el certificat de defunció per a les autoescoles", adverteix. Per això, insta les parts a negociar i evitar que el proper dia convocat, el 19 de juny, es torni a repetir la situació.