Catalunya està vivint una de les primaveres més càlides de les últimes dècades. En el cas de Girona, una de les més càlides i seques dels últims cent anys. Així ho reflecteix un informe del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) on es constata, per exemple, que aquest passat mes de maig s'ha registrat de mitjana a Girona una «anomalia» -en paraules de l'SMC- de 2,7 graus per sobre de la mitjana del període 1981-2010.

De fet, segons les dades del meteoròleg gironí Gerard Taulé, aquest ha estat el segon mes de maig més càlid des del 1911 a la ciutat de Girona, amb 20 graus de mitjana mesurats a Girona-Sèquia. El rècord és del 2015 quan la mitjana es va situar en 20,1 graus. Altres valors de municipis gironins serien els 19,7 graus de mitjana a Salt durant el mes de maig o els 19,5 graus de Sarrià de Ter.

En general, tot Catalunya pateix increments en el que s'anomena «anomalies». La diferència entre la temperatura mitjana i la climàtica durant el mes de maig a Girona ha estat 2,7 graus superior al de les últimes dècades, segons es pot veure en el gràfic adjunt. L'«anomalia» més elevada ha estat a la Quar, al Berguedà, amb 3,2 graus més; seguit de Viella (Vall d'Aran), Puig Sesolles (Vallès Oriental) i Horta de Sant Joan (Terra Alta) amb 2,9 graus cadascun.

Les dues últimes setmanes de mes ja van assolir temperatures rècord amb l'arribada d'una onada de calor, tot i que semblants a les d'altres anys, amb valors que van superar els 30 graus a la meitat de les comarques gironines. Per exemple, a la ciutat de Girona van arribar a superar de màxima els 33 graus. En paral·lel, les temperatures mínimes també van assolir màxims de l'any. Va ser el cas de Portbou que durant dues nits consecutives no van baixar dels 21 graus i, per tant, van viure el que els meteoròlegs anomenen una nit «tropical» (la mínima no baixa dels 20 graus durant tot el dia).

Així doncs, un mes de maig càlid però també sec a Girona. Segons les dades recollides pel meteoròleg Taulé, és el setè maig més sec des del 1884 a la capital gironina, amb 15,9 litres per metre quadrat quan la mitjana és de 72 litres per metre quadrat. En aquest cas, el més sec de la sèrie històrica va ser el de l'any 1934, amb 10 litres per metre quadrat.

Mentrestant, ahir es va viure un dels últims dies amb altes temperatures amb l'arribada d'un petit front amb pluges que faran baixar les temperatures durant uns dies. Amb tot, aquest divendres els termòmetres van tornar a superar els 30 graus de màxima a la ciutat de Girona (31,4ºC) i en altres punts s'hi van acostar. A Anglès es van registrar 29,2 graus de màxima, al pantà de Darnius-Boadella 28,8; a Monells 28,7; a Santa Coloma de Farners 28,5; a Vilobí d'Onyar 28,4; a la Bisbal d'Empordà 28,1; a Navata 28; a Olot 27,7; Torroella de Montgrí 27,3; a la Vall d'en Bas 27,2; a Castell d'Aro 25,4; a Castelló d'Empúries 24,3 o a Sant Pere Pescador 23,9 graus, entre altres.

La pluja pren el protagonisme

Mentrestant, la protagonista del cap de setmana serà la pluja, de forma intensa al Pirineu i Prepirineu i a l'interior però que es poden estendre de forma dèbil o moderada en qualsevol punt. L'SMC va emetre un avís per intensitat de pluja per avui a la tarda i per diumenge a la tarda a la Garrotxa, la Cerdanya i el Ripollès. Les tres comarques van ser ahir les que van començar a rebre les primeres pluges, localment intenses, però que es van estendre amb 31,4 litres per metre quadrat acumulats a Puigcerdà fins a les vuit del vespre; els 7,5 a Sant Pau de Segúries, els 10,1 a la Vall d'en Bas, els 12,7 a Olot o 1,0 a Girona.

La previsió és que el cap de setmana el cel estigui cobert o molt ennuvolat, sobretot a partir del migdia amb pluges que poden arribar a la tarda a tota la demarcació. Pel que fa a les temperatures, la previsió és que vagin baixant gradualment, sobretot a partir d'aquest diumenge, amb uns 5 graus menys de mitjana a Girona.