Les darreres pluges en alguns punts de Catalunya sumades a les altes temperatures poden propiciar que en deu dies aproximadament aparegui un pic de mosquit tigre. El Servei de Control de Mosquits adverteix que s'ha d'estar alerta evitant que quedi aigua estancada en recipients. Els nivells de la presència de l'insecte es mantenen com altres anys, tot i que anirà incrementant-se fins a l'agost i setembre.

"Deu, vint litres en zones de mosquit tigre pot significar que d'aquí a una setmana o deu dies hi hagi un pic de mosquit tigre", explica Eduard Marquès del Servei de Control de Mosquits de la Badia i el Baix Ter. Insisteix que "s'ha d'estar alerta i vigilar prop de casa que no hi hagi aigua estancanda". Plats de sota testos, recipients abandonats o safaretjos buits són alguns dels llocs on es troben.

Els punts on hagi plogut o ho faci seran els propicis perquè l'insecte criï perquè, a les pluges, s'hi suma l'elevada temperatura. En aquest sentit ha constatat que la seva presència va lligada als termòmetres. Amb temperatures més fresques tardaria més a arribar la punta de mosquit tigre que puja justament per aquest factor a partir de mitjans d'estiu. "Ara hi són, però en nivells baixos", constata Marques "però s'anirà acumulant fins arribat a l'agost, setembre quan està al punt més àlgid".

El procés que segueix després de trobar un recipient amb aigua idoni per criar és: "ponen ous, i amb trenta graus de temperatura, entre set, deu dies, ja naixerien perquè els mosquits fan el cicle larvari en cinc dies, dos dies per fer la metamorfosi, dos dies més per copular i al cap de deu dies ja van a buscar sang".

Si s'aconsegueix evitar que l'aigua quedi estancada i es tapen hermèticament els llocs on s'acumula s'evita que criïn. Des del Servei de Control de Mosquits esperen que les bones pràctiques ajudin a reduir la presència de l'espècie.

Els primers mosquits adults

A finals de febrer el mosquit tigre va començar a desenvolupar-se. A mitjans d'abril es van començar a detectar la presència dels primers adults a l'Empordà i van començar les aplicacions de larvicides en els embornals d'alguns llocs.

Des del Servei de Control informen que actualment els municipis que integren la Mancomunitat i de nord a sud són.: Roses, Castelló d´Empúries, Peralada, Figueres, Sant Pere Pescador, l´Armentera, l´Escala, Bellcaire d´Empordà, Torroella de Montgrí, Pals, Begur, Platja d´Aro, Cruïlles-Monells-Sant Sadurní de l´Heura i Gualta. A tots d´ells es faran les aplicacions pel control dels embornals, això significa més de 30.000 tractaments al cap de la temporada.

Els tractaments es porten a terme amb un ingredient d'origen biològic que només afecta les larves de mosquits i no a la resta d'organismes aquàtics.