El Departament de Salut de les comarques gironines. Des de fa un any, fruit d'un conveni entre la conselleria i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, el Servei Català de la Salut (CatSalut) facilita el canvi de nom a les targetes sanitàries perquè els transsexuals puguin rebre assistència amb el seu «nom sentit», el del gènere que senten.

Inicialment la mesura va començar pels menors transsexuals, a qui s'entregaven noves targetes sanitàries a petició dels seus pares i, des del maig del 2016, aquesta possibilitat es va estendre també als adults. Segons fonts del Departament de Salut, les setze acreditacions de la regió sanitària de Girona -que inclouen tant infants com majors d'edat-, corresponen aproximadament al 10% del total de nous carnets per accedir al sistema de salut que s'han emès en aquest any a Catalunya.

Des de Salut recorden que el canvi de denominació de les persones transsexuals és sovint un tràmit complex i llarg, ja que el Registre Civil requereix que es compleixin una sèrie de requisits que, de vegades, qui el demana no els compleix o no vol fer-ho perquè vol viure la seva transsexualitat acceptant el seu propi cos.

Així, el CatSalut i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies van optar per col·laborar amb un protocol d'actuació que permet que s'emetin targetes sanitàries individuals amb el nom del gènere sentit als ciutadans transsexuals que ho demanin.

Per fer-ho, cal que s'adrecin a l'Àrea per a la Igualtat de Tracte i No-discriminació de persones LGBTI o bé trucant al 061 CatSalutRespon.

Amb la mesura, el CatSalut es va convertir en el primer organisme públic que va modificar els seus protocols per complir amb la llei contra l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, aprovada al Parlament l'octubre del 2014.