La província de Girona es va situar l'any passat com la tercera regió de l'Estat que més vidre va reciclar amb una mitjana de 27,3 quilograms per habitant, molt per sobre de la mitjana catalana (19 kg). De fet, les comarques gironines lideren el reciclatge d'aquest residu al conjunt de Catalunya.

Coincidint amb el Dia Mundial de Medi Ambient, l'entitat Ecovidrio, encarregada de la gestió del reciclatge d'envasos de vidre a Espanya, va aportar les xifres del 2016 on Girona queda com la província de l'Estat espanyol que més vidre va reciclar amb una mitjana de 27,3 kg per habitant. En segon lloc se situa Tarragona, amb 21,3 kg/habitant, seguit de Lleida (17,8) i Barcelona (17,7). A més, Girona destaca sobretot perquè és la tercera província de tot l'Estat espanyol amb millor dades de reciclatge, per darrere de Guipúscoa i Balears, segons Ecovidrio.

En conjunt, els catalans van reciclar fins a 143.120 tones de residus d'envasos de vidre a través del contenidor verd durant el 2016, un 1,6% més que el 2015, el que situa Catalunya com la cinquena regió més recicladora de l'Estat amb una ràtio de 19 quilograms per habitant. Ecovidrio, en col·laboració amb l'Agència de Residus de Catalunya i els ens locals, va gestionar la recollida selectiva de més de 546 milions d'envasos. En concret, 73 envasos per ciutadà.

Segons l'entitat, el parc de contenidors es va incrementar en un 7% fins a arribar a les 36.400 unitats, sent la regió amb el número més gran de punts de reciclatge. Així, la ràtio és d'un contenidor per a cada 207 habitants catalans, per sobre de la mitjana estatal.

Beneficis del reciclatge de vidre

De fet, el reciclatge de vidre és, segons Ecovidrio, «un element clau en la lluita contra l'escalfament global» del planeta. «Gràcies al vidre dipositat als contenidors els catalans van aconseguir evitar l'emissió de 96.000 tones de CO2, l'equivalent a retirar de la circulació més de 20.000 cotxes l'any». A més, s'evita l'extracció «de més de 17.000 tones de matèries primeres equivalents a 17 vegades el pes de la Torre Eiffel de París» i es va estalviar «317.000 megawatts/hora d'energia, el consum suficient per il·luminar la ciutat de Barcelona durant gairebé dos mesos».