El Síndic de Greuges ha instat avui al Consell Comarcal del Gironès a obrir l'accés a les beques menjador a tots els alumnes estrangers, inclosos aquells que no tinguin permís de residència.

La decisió d'exigir el NIF per gaudir d'aquestes ajudes havia provocat crítiques com les de la plataforma Espai Antiracista de Salt i Girona, que havia qualificat la mesura de discriminatòria.

El Consell Comarcal del Gironès va respondre llavors que si les famílies estrangeres en situació irregular havien sol·licitat el NIF gratuït o el NIE i no l'havien obtingut podien presentar igualment la sol·licitud de la beca.

Aquesta institució explicava que l'exigència de presentació de DNI, NIF o NIE de l'alumne es produïa a instàncies de la Generalitat de Catalunya ja que és el menor qui reclama l'ajuda després d'un canvi normatiu per no veure's afectat en cas de possibles embargaments als progenitors.

Ara, el Síndic de Greuges recomana que es corregeixin les bases de la convocatòria de beques i que s'elimini aquell requisit, per considerar-lo "un greuge comparatiu" per vincular la prestació "a la nacionalitat" i a la situació administrativa dels menors i dels adults amb els quals conviuen.

"A més, les bases de la convocatòria afecten l'exercici del dret dels nens estrangers a ser escolaritzats en condicions d'igualtat", segons indica el defensor de la ciutadania catalana en una nota en el seu web oficial.

El Síndic també recomana als serveis locals en coordinació amb l'administració educativa que busquin de forma activa aquells alumnes que es troben en una situació social compromesa, que no tenen (ells, els seus progenitors o els seus tutors legals) DNI o NIE i que es poden haver vist afectats per aquesta situació.