El trasllat del laboratori clínic de l'Institut Català de la Salut (ICS) a Girona al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt (Gironès) ha permès incrementar-ne l'activitat en un 3% i fins a un 5% la complexitat de la carta de serveis que ofereix en només un any. El canvi es va dur a terme el maig de 2016. Aleshores el centre va abandonar les instal·lacions de l'Hospital Josep Trueta -on s'ha mantingut un petit laboratori- i es va instal·lar al Santa Caterina. En total, s'han realitzat 6.230.ooo proves i s'han atès 682.000 peticions. Una dada que suposa uns 2.200 pacients al dia i l'anàlisi diària de 6.000 mostres. L'actuació també ha permès la integració i el treball conjunt entre professionals de l'ICS i l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS). D'altra banda, durant aquest primer any, el servei ha renovat l'acreditació del certificat de qualitat ISO 9001:2008 amb bons resultats.

Les instal·lacions del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt van doblar la seva capacitat amb 1.800 metres quadrats l'any passat amb l'objectiu d'acollir les instal·lacions del laboratori regional de Girona, fins aleshores ubicat al Trueta. Des del maig de 2016 fins ara, s'hi ha realitzat 6.230.000 proves i s'han atès unes 628.000 peticions. Unes dades que suposen un increment de l'activitat del 3%. A més, el canvi també ha permès incrementar la carta de serveis i incorporar noves tècniques que fins aleshores no es podien oferir. Això ha permès un increment del 5% en la complexitat de la carta de serveis que oferta.

El trasllat de les instal·lacions del Trueta al Parc Hospitalari de Salt també ha implicat que professionals de l'ICS i l'IAS s'hagin integrat en un mateix espai. A més, el laboratori regional ha renovat la certificació de la norma de qualitat ISO 9001:2008. De cares a l'any vinent, tenen previst treballar amb la certificació de la nova normativa ISO 9001:2015.

Uns 90 professionals

A hores d'ara al nou laboratori, hi treballen 90 professionals, 75 dels quals provenen del Trueta i 15 més del Santa Caterina. L'equipament realitza activitat per a l'ICS Girona (tant del Trueta com dels 27 equips d'atenció primària), l'IAS (del Santa Caterina i dels tres equips d'atenció primària) i també per a l'Hospital de Campdevànol.

Un laboratori més petit, al Trueta

Durant tot aquest temps, el Trueta ha mantingut un laboratori més petit destinar a les urgències del centre. Durant aquest hivern, però, també s'ha hagut de traslladar per les obres d'ampliació de l'hospital. Mentre durin els treballs, l'equipament s'ubicarà a la primera planta del centre tot i que la seva ubicació definitiva serà al costat del servei d'urgències.