L'Institut Català de la Salut (ICS) i l'Institut Català d'Oncologia (ICO) han presentat la seva estratègia conjunta per promoure l'accés a tractaments oncològics innovadors a l'American Society of Clinical Oncology, el congrés d'oncologia més important a escala mundial que s'ha celebrat del 2 al 6 de juny a Chicago.

La implantació d'esquemes de pagament per resultats en medicaments contra el càncer «també suposa una major eficiència dels recursos i la corresponsabilització de la industria farmacèutica», assenyalen els instituts.

L'experiència va començar l'any 2011 a l'ICO. Des d'aleshores, ja s'han signat 16 acords amb vuit empreses farmacèutiques i s'hi han inclòs 882 pacients fins l'abril de 2017. Aquesta estratègia està definida al Pla de Salut i s'emmarca en les línies de treball del Programa d'harmonització de la medicació del Servei Català de la Salut (CatSalut).

L'encarregada de presentar-ho ha estat Ana Clopés, directora de Suport a l'Assistència de l'ICS i directora de Política del Medicament de l'ICO, que destaca que l'existència d'una estratègia de medicaments conjunta «es basa en la generació de sinergies en coneixement i gestió clínica per tenir accés a medicaments innovadors i, a l'hora, impulsar una investigació clínica competitiva».

Clopés va posar de relleu la importància d'aquesta línia d'actuació per aconseguir un millor accés a medicaments oncològics en una taula rodona de l'American Society of Clinical Oncology, una cita que reuneix més de 30.000 oncòlegs.

En aquesta taula també ha participat com a moderador Josep Tabernero, director de Recerca de la Xarxa Oncològica de Catalunya, director del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i president electe de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica.

El treball coordinat dels hospitals de la Xarxa Oncològica de Catalunya està basat en la gestió clínica, l'impuls de pràctiques basades en l'evidència i el desenvolupament de guies de pràctica clínica. La xarxa és el resultat de l'acord estratègic de col·laboració entre dues empreses públiques, l'ICS i l'ICO, per impulsar un model assistencial centrat en el pacient, integral, continu i eficient. Un dels objectius més destacats de la xarxa és, precisament, l'accés a nous medicaments i a tractaments més innovadors.