Protecció Civil de la Generalitat ha organitzat avui divendres, juntament amb l´empresa Nalco Española Manufacturing S.L.U., un simulacre de vessament i incendi d´un tanc del parc d´inflamables a les instal·lacions que l´empresa té a Celrà, al Gironès.

L´objectiu de l´exercici ha estat provar el Pla d´Autoprotecció (PAU) de l´empresa Nalco; comprovar el sistema d´avisos i les actuacions del personal de l´empresa davant situacions d´emergència; i alhora millorar la coordinació entre els diferents cossos actuants.

L´exercici ha simulat un vessament d´un tanc de dimetilamina i posterior incendi al parc d´inflamables amb un ferit. La zona on hi ha hagut l´accident està destinada a l´emmagatzematge de matèries primeres i productes acabats inflamables i corrosius en recipients mòbils.

Un cop s´ha produït el vessament i incendi, un operari ha quedat ferit i inconscient, i un altre treballador ha donat l´avís. El cap de l´emergència ha activat el PAU, l´alarma general i ha demanat preparar l´equip d´intervenció, el de primers auxilis i evacuació. Al mateix temps, l´empresa ha sol·licitat l´ajuda externa trucant al telèfon d´emergències de Catalunya 112, al Centre de Coordinació d´Emergències de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat, a la Guardia Municipal de Celrà.

L´equip d´intervenció de l´empresa ha atacat l´incendi activant monitors per refrigerar els recipients més pròxims, i iniciant el muntatge d´una línia d´atac amb un monitor portàtil a l´espera de l´arribada dels bombers.

Els Bombers de la Generalitat, que han participat en el simulacre amb 4 dotacions (2 Bombes Rurals Pesants i 2 vehicles lleugers i de comandament), han desplaçat els recursos al lloc de l´accident i, amb coordinació amb el personal especialitzat en risc químic de l´empresa, han iniciat les maniobres d´extinció. A més, han fet les comprovacions de l´existència d´un núvol tòxic i han pres les mesures pertinents per tal sectoritzar i aïllar la zona, i confinar la resta de treballadors. Els efectius dels Bombers, juntament amb el personal de l´empresa, han sufocat l´incendi amb espumes i han rescatat un ferit.

Els Mossos d´Esquadra i la Guardia Municipal de Celrà s´han ocupat del control d´accessos i d´establir els perímetres de seguretat necessaris. Els Mossos d´Esquadra han enviat al lloc de l´accident dues patrulles, a banda del personal de la sala de comandament.

Protecció Civil de la Generalitat ha desplaçat al lloc del simulacre un tècnic dels Serveis Territorials de Girona fent tasques d´observador, i el personal de guàrdia del CECAT hi ha participat realitzant les tasques de gestió de l´emergència.