L'Ajuntament de Cassà de la Selva, en col·laboració amb el Patronat de Turisme de la Costa Brava Girona, ha creat la Fira del Tap, la primera fira dedicada a la indústria del suro a Catalunya i la segona a Espanya.

Segons el Patronat, que va presentar ahir els 40 actes de la fira, que se celebrarà el pròxim cap de setmana al municipi de Cassà de la Selva, la fira representa una oportunitat per donar a conèixer un sector que fabrica anualment 2.400 milions de taps de suro a l'any a Catalunya, 1.200 dels quals es fabriquen en les indústries de suro del municipi gironí.

Girona és la província amb més producció de taps de suro: els 2.400 milions de taps catalans es produeixen principalment entre Cassà de la Selva i Palafrugell (Baix Empordà), dels quals 1.300 milions són per a cava i 1.100 per a vi.

Per a l'alcalde de Cassà de la Selva, Martí Vallès, la fira és "una excusa per teixir territori i unir a diversos actors relacionats d'alguna forma amb el sector del suro", amb la qual cosa el municipi "vol ser l'aparador d'un sector amb un passat molt ric i amb un present i futur que segur que ens sorprendrà".

La Fira del Tap promocionarà altres territoris productors de suro, amb la qual cosa comptarà amb la participació de la zona de les Alberes, a la Catalunya Nord.

A més, aquest territori ja ha iniciat tràmits amb els municipis gironins per crear la ruta transfronterera de l'alzina surera per a ciclistes, que passarà pels territoris d'alzina surera del sud de França i la Costa Brava, resseguint la Ruta Pirinexus.

Amb aquesta fira, l'organització té l'objectiu de reivindicar el passat, el present i el futur del món del suro de la zona de les Gavarres i divulgar entre els residents de la zona i els visitants la seva relació amb la enogastronomia i l'enoturisme.

Durant els dies de la fira, els responsables instal·laran un espai on vint empreses relacionades exclusivament amb la producció de suro podran presentar els seus productes.

També el copropietari del restaurant El Celler de Can Roca i sommelier del restaurant, Josep Roca, participarà en la fira, on oferirà una conferència inaugural basada en la importància dels taps de suro.