Una última repassada als apunts, cues a l'exterior de les aules, el DNI i bolígrafs sobre les taules i a les 9 en punt, silenci. Un total de 2.796 estudiants gironins van començar la selectivitatamb l'examen de Llengua Castellana i Literatura. Les proves s'allargaran fins dijous i les notes se sabran el 28 de juny però, abans de començar a escriure, els alumnes ja tenien clara la nota necessiten per poder entrar al grau que han escollit. De nervis, n'hi ha. «És la mateixa pressió que et poses quan fas un examen però, més que estudiar, el que he fet ha estat repassar i insistir en allò teòric», va explicar Laia Serra, de l'institut Salvador Espriu, de Salt, abans de començar els exàmens a la facultat de Dret de la UdG. «Si al Batxillerat va opinar Joel Serrat, de l'institut de Bescanó. Ells es trobaven entre els 2.239 alumnes matriculats per fer els exàmens a Girona; la resta, ho fan entre Olot (245) i Figueres (404).

L'any passat van ser 2.905 i aquest 2017 la xifra ha baixat lleugerament; i encara ho ha fet una mica més a última hora, perquè 12 joves -dels matriculats per lliure- no s'hi van presentar.

Les Proves d'Accés a la Universitat (PAU), més conegudes com la selectivitat, es divideixen en 2 fases: la general -obligatòria i amb 5 exàmens- i l'específica -que és voluntària i serveix per apujar nota. Aquest any, però, s'introdueix un canvi respecte als anteriors. Dins el bloc general, la cinquena matèria fa referència a una assignatura pròpia del tipus de Batxillerat que s'hagi cursat -social, científic o humanístic. Fins ara, els estudiants escollien la matèria d'aquest cinquè examen entre una vintena d'assignatures, però aquest any la tria s'ha restringit a només 5 matèries. Un canvi que es va oficialitzar ben entrat aquest curs i que al febrer va provocar queixes d'estudiants, amb una recollida de signatures a través de la plataforma Change.org.

Ahir, abans de començar les proves, els nervis de darrera hora van fer acte de presència. Però, al seu costat, també hi havia la sensació que la selectivitat no ha de ser tan difícil. Sobretot, perquè tots han fet números i molts saben que no necessiten treure una nota molt elevada per poder entrar al grau que han escollit.

«Em pensava que no tindria nervis, però ahir a la nit [per dilluns] van començar a arribar», va admetre Vicens Verge, també del Salvador Espriu. Pel què fa a assignatures, tant ell com la seva companya d'institut, Laia Serra, tenien clar quins exàmens els feien més respecte: «els de llengua catalana i els de castellà», van assegurar. «Perquè encara que estudiïs, a l'examen et pot sortir de tot», va aclarir Serra.

Ella vol estudiar ADE i Economia i ell, Desenvolupament de Videojocs. Una mica més enllà, tres joves més també s'esperaven per entrar a l'aula: Marc Duran, Àngel Ribas -del Salvador Espriu- i Joel Serrat -de l'institut de Bescanó-, que volen estudiar-hi una enginyeria (mecànica o industrial). «Jo ho admeto, he estudiat poc, però crec que tot i això vaig preparat; necessito treure un 4 de les comunes i un 0 de les específiques per entrar», va dir Duran. «A mi em passa el mateix; tinc bona nota del Batxillerat i repassant exàmens d'altres anys de la selectivitat, trobo que no costa tant», va dir Ribas.

Dosi extra de nerviosisme

Un cop van començar els exàmens, i la cridòria que omplia els passadissos de la facultat de Dret va donar pas al silenci, a fora les aules s'hi esperaven els professors. Entre aquests hi havia la Sònia Gros, del Salvador Espriu, que fa més de 15 anys que acompanya els seus alumnes a fer la selectivitat i va admetre que, aquests darrers dies, «estan molt més nerviosos del que haurien d'estar». «Si han estudiat al llarg del Batxillerat, especialment a segon, la selectivitat no té més dificultat, tot i que els canvis que s'han introduït aquest any han afegit una dosi extra de nerviosisme», va explicar.

«Si es preparen, les PAU no han de ser un problema», va dir Gros. «De fet, són proves relativament senzilles per al nivell de Batxillerat, sinó fos per tot allò que s'hi juguen», va explicar la professora. Ara bé, també va admetre que la pressió és molt més alta per als estudiants que volen fer carreres on la nota de tall és molt alta. Entre elles va situr Medicina, la doble titulació de Matemàtiques i Física, Periodisme, estudis globals o el grau de Filosofia, Política i Economia.