El Consell Comarcal de la Garrotxa ha obert el procés concursal per a l'adjudicació de les obres del tractament de lixiviats de l'abocador del Clot de les Mules de Beuda. El preu de licitació del contracte és 412.455 euros més IVA. L'obra haurà d'estar certificada abans del 15 de desembre del 2017.

Segons ha explicat el director del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA), Francesc Canalies, «l'acció començarà en un termini curt de temps i formarà part de les obres d'ampliació de l'abocador de Beuda». Les obres que començaran ara seran per fer instal·lacions destinades a acollir la maquinària del tractament de lixiviats. Els lixiviats són el líquid que resulta de la descomposició dels residus.

Equips insuficients

Actualment, els tècnics disposen d'uns equips de tractament de lixiviats que -segons Canalies- quan plou resulten insuficients. La circumstància obliga a traslladar els líquids a plantes de tractament de lixiviats de fora la Garrotxa. Es tracta d'uns trasllats i d'unes feines que suposen una despesa important de diners al Consell Comarcal de la Garrotxa.

Canalies ha considerat que les instal·lacions ara posades a concurs suposaran un estalvi molt important al Consell Comarcal de la Garrotxa.

Segons el director del Consorci de Medi Ambient, la inversió actual no té res a veure amb la perdurabilitat de l'abocador. El que està clar -segons ell- és que quan l'abocador estigui tancat, hauran de continuar fent tractament de lixiviats, perquè el procés de descomposició dels residus enterrats durarà temps.

En els darrers anys l'abocador de Beuda ha estat ampliat per tal de donar-li continuïtat durant uns anys més. En concret, van adequar una important cavitat receptora valorada amb més d'1 milió d'euros. L'ampliació va suposar allargar la utilitat de l'abocador. Ara com ara, l'abocador de Beuda és una infraestructura clau en el procés de la recollida de residus. Això no obstant, és un equipament amb 28 anys d'existència i que tot i tenir un final cada vegada més indefinit haurà d'acabar. La previsió era substituir una part de la seva funció amb la planta de triatge de Sant Jaume de Llierca.