La Policia Nacional

Les víctimes eren obligades a exercir la prostitució exigint-los disponibilitat absoluta.

Els agents han escorcollat un immoble de Figueres on s'hi duia a terme aquesta pràctica. La banda operava a la província de Barcelona i la de Girona.

Les dones residien en els mateixos pisos on treballaven i no en podien sortir. Només quan els explotadors decidien canviar-les de domicili.

L'operació s'ha saldat amb la detenció de cinc persones: quatre de nacionalitat xinesa i un espanyol. Els policies van arrestar un dels membres de la banda a la província de Girona.

Tot comença a Cadis

La investigació va començar fa gairebé un any arran de la detenció de dos ciutadans xinesos a La Línea de la Concepción (Cadis) que viatjaven cap a Gibraltar amb passaports de Malàisia falsificats. Les investigacions practicades per la policia, els va portar fins a una organització que traficava amb dones xineses per a la seva explotació sexual.

La branca de l'organització assentada a Espanya estava composta per tres dones de nacionalitat xinesa i dos homes, un xinès i un altre espanyol, que s'encarregaven de realitzar totes les gestions necessàries per al control de dos domicilis. Un a Figueres i l'altre a Barcelona, llocs on explotaven les víctimes.

També s'encarregaven de fer la selecció, distribució i repartiment de les víctimes entre els seus diversos clients i d'atendre personalment els números de telèfon associats a les pàgines web en els que anunciaven els serveis sexuals que oferien.

Tancades en pisos i disponibles 24 hores al dia

Les víctimes eren obligades a residir en els mateixos pisos en els quals eren explotades, exigint-los, a més, disponibilitat absoluta durant les 24 hores del dia. Les vigilàncies realitzades sobre els tres pisos van permetre als agents comprovar que les sortides de les dones d'aquests domicilis eren nul·les, sense tenir, per tant, de llibertat deambulatòria.

La Policia Nacional assegura que les víctimes només sortien quan eren intercanviades pels proxenetes entre els diferents pisos de l'organització, per tal de variar l'oferta disponible per als clients i incrementant així els beneficis obtinguts de la seva explotació.

L'operació que es va desenvolupara finals del mes de març s'ha saldat amb la detenció de cinc responsables de l'organització assentats a Espanya, quatre a Barcelona i una a la demarcació de Girona.

Els detinguts són tres dones xineses, un home de la mateixa nacionalitat i un espanyol. Tenen entre 51 i 43 anys.

Un xinès al capdavant

El cap de la banda era un ciutadà xinès de 45 anys. Aquest ha quedat acusat de delictes relatius a la prostitució i contra els drets dels treballadors.

Dels detinguts, n'hi ha quatre que estaven reclamats judicialment pel jutge de la Línea de la Concepción que ha portat el cas. Estan acusats de pertànyer a organització criminal, elictes relatius a la prostitució i tràfic d'éssers humans.

Durant l'operació la Policia Nacional va identificar set víctimes entre Barcelona i Girona. Totes anaven indocumentades i se'ls va obrir un expedient per residir de forma irregular a Espanya.

Els agents a més, van registrar dos domicilis a Barcelona i un a Figueres, en els quals van intervenir material informàtic, nombrosos telèfons mòbils, quaderns i agendes manuscrits el contingut està sent analitzat, diners en efectiu i material propi per a l'exercici de serveis sexuals .

Denunciar l'explotació sexual

Aquesta operació s'emmarca dins el Pla de la Policia Nacional contra el Tràfic d'Éssers Humans amb Fins d'Explotació Sexual, engegat el 2013, i que va donar lloc a la creació de la Brigada Central contra el Tràfic d'Éssers Humans.

Amb la posada en marxa d'aquest pla, la Policia Nacional va activar la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es per facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial, d'aquest tipus de delictes.