Els metges llancen un crit d'alerta contra les teràpies alternatives que pretenen substituir el tractament dels malalts de càncer. Els quatre col·legis de metges catalans s'han unit per alertar del greu risc que poden suposar les teràpies no convencionals i la pseudociència per als pacients oncològics si impliquen abandonar el tractament mèdic. Recorden que els facultatius que ho promoguin cometen una infracció «molt greu» i s'arrisquen a sancions i inhabilitacions de fins a cinc anys si es comprova que el malalt no ha estat informat ­correctament.

Davant l'increment de l'oferta de teràpies pseudocientífiques, el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya ha elaborat conjuntament amb la Societat Catalano-Balear d'Oncologia i la Societat Catalano-Balear de Cures Pal·liatives un document que recorda que donar falses expectatives i incitar a abandonar el tractament amb evidència científica per substituir-lo per un d'alternatiu és «mala praxi».

«Estem parlant de teràpies que t'agafen en un moment molt vulnerable i per tant, creiem que és bàsic que el pacient rebi tota la informació, perquè la gent no abandoni el tractament per cants de sirena», indica el doctor Josep Vilaplana, president del Col·legi de Metges de Girona.

El document insta els professionals a no recomanar, si no és només amb caràcter complementari, teràpies no avalades per la ciència ni validades per la comunitat mèdica.

«Quan parlem de càncer parlem de més d'un centenar de malalties diferents, amb pautes de tractament molt diverses segons el cas, i sempre ha de ser l'oncòleg qui determini la seqüència a seguir en totes les fases de la malaltia», recorda. El malalt de càncer, apunta el president dels metges gironins, és «complex i requereix un abordatge multidisciplinari, que integri aspectes mèdics i psicosocials», però sempre amb una base científica al darrere.

«Cal tenir en compte l'espiritualitat i la creença de la persona, i per tant, no es nega el paper que poden tenir aquestes teràpies per al seu benefici, però sempre com a complement, no com a substitució del tractament oncològic o de les cures pal·liatives», insisteix Vilaplana, que recomana sempre consultar el metge per evitar «interferències» amb el tractament.

En el darrer any, el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya ha obert entre cinc o sis expedients a professionals mèdics que presumptament han ofert teràpies alternatives a malalts oncològics deixant al marge el tractament mèdic. Aquests expedients poden acabar en sanció o fins i tot en inhabilitació, com la que ha patit un metge amb consulta privada que va receptar només «aigua de llum» a un home amb un càncer terminal, com a tractament curatiu.

El doctor Vilaplana explica que no s'ha donat cap cas entre els col·legiats gironins, però que s'està «molt amatent» per evitar que es posi en risc els pacients i més si es tracta de finalitats purament lucratives.

En els darrers dos anys, el Col·legi de Metges de Girona ha portat davant la Fiscalia dos casos de persones que es feien passar per metges naturistes. «Un no pot dir que fa medicina natural sense ser metge i utilitzant mètodes que no tenen cap mena de validesa científica, perquè indueixes a engany», indica l'anestesiòleg.

En els dos casos, explica, van ser pacients els qui van alertar el Col·legi. «En un dels casos va ser la filla d'una pacient que es va posar en contacte amb nosaltres després que aquest suposat metge retirés la medicació per la pressió arterial a la seva mare», indica el doctor Vilaplana.