L'estiu s'acosta i aquells que els caduca el DNI per demanar cita prèvia i renovar el carnet. Les comissaries de Girona estan col·lapsades i ja cal esperar gairebé dos mesos per aconseguir una data. El problema, com és habitual en els últims anys, és la manca de personal funcionari i un repunt de peticions en plenes vacances. Com a resultat, renovar el DNI s'ha convertit en tota una odissea.

Cinquanta-quatre dies. És la xifra de dies que, en el moment d'escriure aquesta notícia, calia esperar per aconseguir la data més propera en alguna de les cinc oficines gironines disponibles. En concret, per al 8 d'agost a Sant Feliu de Guíxols. Aquesta és, de fet, l'oficina que té més disponibilitat (set dies a l'agost, els dies 8, 9, 10, 11, 14, 16 i 17). A Lloret, en canvi, ja està saturada. Només els quedava disponible el 17 d'agost. A Girona i Figueres, dos dies (el 16 i el 17 d'agost en qualsevol de les dues oficines) mentre que, a Camprodon, els quedaven cinc dies amb cites prèvies disponibles (dies 10, 11, 14, 16 i 17 d'agost). Val a dir que alguns dels dies tenen poques hores ja lliures i que es podrien esgotar aviat mentre que, per contra, puntualment apareixen dies nous en funció de si un ciutadà ha anul·lat alguna cita.

D'altra banda, la situació per demanar hora per fer o renovar el passaport n aquest cas, hi ha cites per al juliol. La més pròxima és el 10 de juliol a Figueres, el dia 12 a Camprodon o el 13 a Girona. En canvi, a Lloret de Mar ja no hi ha cita prèvia disponible fins al 20 de juliol i a Sant Feliu de Guíxols fins al 24.

Les reivindicacions per incrementar el personal, conegudes per l'Estat, han estat freqüents, també entre els mateixos funcionaris. Sense anar més lluny, la Junta de Personal Funcionari i el Comitè d'Empresa de l'AGE a la demarcació de Girona va denunciar la situació el passat 30 de març amb una concentració davant la subdelegació del Govern espanyol a Girona per reclamar que s'incrementi un 20% la plantilla per tal de poder donar «un servei de qualitat» als ciutadans.

També des del punt de vista política, el portaveu d'Interior del PDeCAT al Congrés, Feliu Guillaumes, ha registrat aquesta setmana una petició de compareixença del director general de la policia, Germán Lopez Iglesias, a la comissió d'Interior, perquè expliqui els motius de «les llargues cues que s'han generat a les comissaries catalanes per fer el DNI». A més, Guillaumes ha presentat una bateria de preguntes per escrit on demana al Govern espanyol «quines mesures pensa prendre per resoldre aquesta situació, que ja fa mesos que dura».

En un comunicat, el diputat deia que, segons les informacions publicades als mitjans, no es donava cita fins d'aquí a dos mesos, i molta gent preferia anar-hi sense cita. Guillaumes va denunciar que «és un problema greu, però que s'allargui tant en el temps és significatiu» i «la imprevisió i la deixadesa ens han portat aquesta situació insostenible, que vulnera no tan sols el dret al lleure i vacances, sinó que perjudica la gent que ha d'anar a treballar a l'estranger».