L'onada de calor que ha afectat les comarques gironines, i Catalunya en general, no només ha deixat valors de rècord històrics en les temperatures de l'aire en diverses estacions meteorològiques sinó que l'aigua del mar també es troba, actualment, per sobre de la mitjana dels últims 45 anys. Els banyistes que aquest cap de setmana han aprofitat la calorada per anar a la platja ja hauran notat que, per l'època de l'any en la qual estem, la temperatura de l'aigua presentava unes condicions idònies per al bany en la majoria de les platges. Les dades marítimes oficials ho corroboren i, ahir mateix, la temperatura de l'aigua del mar en superfície a l'Estartit marcava 22,9 graus (ºC), 3,4 ºC per sobre de la mitjana de les últimes dècades i que climàticament són «similars als de les setmanes de temperatura més alta de l'estiu».

Les dades corresponen als registres que realitza l'observador i meteoròleg Josep Pascual en aigües de l'Estartit, al Baix Empordà, amb la col·laboració de l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona i del Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i el Baix Ter, i que recull a la web meteolestartit.cat i el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). De fet, recorda l'SMC, Catalunya disposa d'una sèrie de dades marítimes de més de quaranta anys i que es prenen regularment a dues milles mar endins del port de l'Estartit i a poc més d'una milla de les illes Medes. En aquest punt de 90 metres de fondària, difícilment assolit per la termoclina, especifica l'SMC, es prenen mesures de la temperatura a 7 nivells de fondària, dels 0,5 metres als 80 m.

Les dades registrades ahir marcaven una temperatura de l'aigua de 22,9 ºC, quan la temperatura mitjana en el període del 1972 al 2012 ha estat de 19,6 ºC, és a dir 3,4 ºC d'«anomalia», per sobre de la mitjana dels últims 45 anys. De moment, en tots els mesos del 2017, la temperatura del mar a l'Estartit ha superat la mitjana, encara que la del mes de juny ha estat la més gran, i amb diferència.

Si es compara la temperatura actual amb la mitjana dels últims 16 anys, la mitjana no ha superat mai els 21 graus que es van registrar el 2003, l'última gran onada de calor a la demarcació. Aquell any, la temperatura del mar en un mes de juny no va arribar als 23 graus, encara que a l'agost va superar els 25 graus. L'any 2006, en canvi, sí que es van arribar als 23 graus en un mes de juny i es van superar els 25 durant el juliol. La tendència de l'última dècada indica que en gairebé tots els mesos s'ha superat la mitjana establerta des del període iniciat l'any 1972.

Conseqüència de l'onada de calor

En l'anàlisi de les dades d'aquest dilluns, el meteoròleg Josep Pascual, explica que «a causa de l'elevada temperatura ambiental i de la gran insolació dels darrers dies, i malgrat els vents del sector de tramuntana, no massa forts, la temperatura de l'aigua del mar més propera a la superfície ha seguit pujant». A més, recorda que «encara no hem arribat a l'estiu astronòmic» (comença el 21 de juny) però la temperatura de l'aigua del mar en superfície «ja presenta valors que, climàticament, són similars als de les setmanes de temperatura més alta de l'estiu».

Després de l'onada de calor que ha durat fins aquest passat cap de setmana, les temperatures van baixar ahir lleugerament i la previsió de l'SMC és que a partir d'avui es comencin a enfilar.