Gairebé un centenar de sortides en poc més de dues setmanes. Les elevades temperatures que ha portat l'onada de calor, combinades amb la baixa humitat de l'ambient, han fet que els Bombers hagin hagut de treballar de valent en unes condicions que, tal com va assegurar el Cap de la Regió d'Emergències de Girona, Enric Cano, «són les mateixes que es podrien trobar un mes de juliol».

De les 83 actuacions que s'han realitzat durant el període comprès entre l'1 i el 18 de juny, la majoria han estat a l'Alt Empordà i a la Selva, amb 26 i 19 incendis, respectivament. El Baix Empordà i el Pla de l'Estany també han comptabilitzat un nombre considerable de focs; el primer, 16 i el segon, 10.

Des de principi d'any s'han registrat 278 incendis a les comarques gironines. Aquesta és una dada molt significativa, ja que, tal com revelen les estadístiques del Departament d'Interior que es van fer públiques ahir durant la presentació de la Campanya Forestal 2017, estarien molt a prop de les del 2012, l'any que un gran incendi va devastar l'Empordà.

El perill de les burilles

El Cap Regional del Cos d'Agents Rurals a Girona, Ignasi Dalmases, va insistir que cal donar més èmfasi a les campanyes de sensibilització. «Les estratègies que fem servir funcionen, però cal anar més enllà i aconseguir que la gent entengui que les conductes incíviques tenen conseqüències molt greus», va explicar, posant d'exemple una de les negligències més practicades arreu: el llançament de burilles als borals de les carreteres. «Les quals poden provocar grans focs», va reblar.

Més precaució a l'estiu

Com cada any, durant els mesos que dura la campanya el Departament d'Interior reforça la vigilància. Aquesta vegada la xifra és pràcticament igual que la del 2016, amb un total de 164 (inclosos els guaites). També es disposarà de l'ajuda de 8 dels 153 aspirants a Bombers que aniran destinats a Girona i finalment es comptarà també amb la presència de les ADF. El Director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments de la Generalitat, Juli Gendrau, va subratllar la importància de «l'anticipació i la contundència» a les actuacions.

Una altra de les novetats que es va fer pública va ser la presència d'una nova càmera de vigilància ubicada a la Base Militar del Pení que donarà cobertura a tot el cap de Creus. També es va avançar la intenció de col·locar-ne una altra a la Vajol, que permetria consolidar una desena d'aparells presents ja en diverses zones boscoses com les Gavarres o el Montgrí.