Els hotels gironins comencen la temporada amb ganes, confiant a igualar les xifres de l'any passat, que van ser excel·lents. Des de la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Gironaals establiments de la costa durant la segona quinzena de juliol, el període que habitualment és més fort, i acostar-se a la plena ocupació el mes d'agost, si bé en aquest cas encara és massa aviat per avançar les xifres de previsions.

Per la seva banda, els apartaments turístics, càmpings i establiments rurals també tenen bones expectatives. El mes més fort també es preveu que sigui l'agost, amb una ocupació al voltant del 90%, mentre que al juliol s'espera oscil·lar entre el 70 i el 80%. Aquests sectors també han notat un repunt les reserves per al mes de setembre.

Els hotelers, a més, han constat la recuperació del turisme estranger, com l'holandès i el belga, que havien deixat de venir perquè optaven per altres destinacions, com ara Turquia o Egipte, però que ara ja no es veuen tan segures pels conflictes.

Segons les dades de què disposa la federació per zones, durant la primera quinzena de juliol preveuen que l'ocupació a l'Alt Empordà sigui entorn del 75%; a la Costa Brava Centre, d'un 80% i a la Costa Brava Sud, d'un 85%. Pel que fa a Girona ciutat i rodalies, el sector preveu registrar una ocupació del 75%, mentre que a les zones d'interior, les més fluixes, situar-se en un 55% en el cas de la Garrotxa i Selva interior, i un 45% de reserves a les zones de muntanya del Ripollès i la Cerdanya. Pel que fa a la segona quinzena de juliol, s'estima que l'ocupació sigui un 5% més alta que les previsions de la primera quinzena en cadascuna de les zones.

El perfil del turisme que s'espera aquest estiu és el de parelles de mitjana edat i famílies, principalment catalanes procedents de Barcelona i rodalies. Un gruix important del turisme estranger serà francès, seguit amb menor mesura de britànics, de la resta de l'Estat espanyol, holandesos, belgues, russos i alemanys.

En l'àmbit dels apartaments turístics, la gerent de l'Associació Turística d'Apartaments de la Costa Brava (ATA), Àngela Galceran, ha avançat que esperen xifres lleugerament millors que les registrades l'any 2016. El turisme nacional es va recuperant i, per això, esperen reserves d'última hora. Malgrat això, ha avançat que les previsions per al mes d'agost el situen amb una ocupació superior al 90%. El juliol, en canvi, es presenta més fluix. Galceran ha explicat que esperen superar en dos punts l'ocupació registrada l'any passat (entre el 70 i el 80%).

Pel que fa als càmpings, a hores d'ara, el ritme de reserves és bo i s'espera un augment entre un i dos punts per sobre de l'ocupació registrada l'any passat. LAssociació de Càmpings de Girona preveu que al juliol (especialment durant la segona quinzena) les xifres se situïn a l'entorn del 70 i el 75% mentre que a l'agost, esperen una ocupació superior el 90%. El sector compta amb 135.000 places a tota la demarcació.

El turisme rural també té moltes esperances posades en aquesta temporada. El president de l'Associació de Turisme Rural de Girona, Ramon Corominas, assegura que seguint amb la tònica de reserves d'aquest Sant Joan (que ha fregat la plena ocupació), preveuen un estiu més bo que el de l'any passat. A hores d'ara les reserves a la costa durant el mes d'agost se situen entre el 85 i el 90% (especialment, a les zones de l'Alt i el Baix Empordà). El juliol, en canvi, les xifres són lleugerament inferiors, entre el 65% i el 80%, en funció de la comarca.