La direcció del PSC va enviar una carta als seus alcaldes i regidors per tal que no col·laborin amb el referèndum i que abans de prendre qualsevol decisió demanin un informe escrit del secretari municipal. Alguns regidors i alcaldes socialistes gironins, però, s'han desmarcat -en part- de la directriu. A Girona, el PSC governa amb CiU des de la sortida de Carles Puigdemont. La primera tinent d'alcalde, Sílvia Paneque (PSC), va deixar clar que no comparteixen el plantejament del referèndum unilateral per «manca de garanties democràtiques» però no posaran «pals a les rodes» per tal que els ciutadans votin: «La primera obediència és als ciutadans de Girona, des d'una minoria de 4 regidors no podem imposar la nostra visió del referèndum».

Paneque va recordar que el ple és majoritàriament independentista i que el PSC ja ha votat en diferents ocasions de manera diferenciada a les directrius de Nicaragua. «Ja coneixen quin és el plantejament del PSC gironí», va dir. Amb tot, no creu que hagi de suposar un problema: «Iceta sempre ens ha traslladat que la qüestió nacional no ha de ser un aspecte que afegeixi tensió als grups municipals, el partit respecta la diversitat d'actuacions de cada grup tenint en compte la realitat social de cada municipi». Per a Paneque, la situació actual «d'atzucac» s'ha de resoldre amb una votació però va reblar que la sortida és la reforma de la Constitució orientada a un sistema federal.

A banda, l'alcaldessa Marta Madrenas (CiU), va dir que «tenim ganes de sentir la veu dels catalans, creiem en la democràcia i ens posarem a la seva disposició per ajudar en el que calgui». Va afegir que «el PSC ha acceptat i entès el nostre posicionament i no hem de trobar cap obstacle per anar fent via». La prioritat de CiU i PSC, segons Madrenas, serà la «protecció» dels empleats: «De la manera que hi participin, mai se'ls posarà en risc i trobaran tota la protecció de administracions».

Per la seva part, la portaveu del PPC, Concepció Veray, va exigir a Paneque que «rectifiqui i no permeti que el consistori col·labori en la celebració d'un referèndum il·legal». Va lamentar la «covardia i els complexos» del PSC gironí a l'hora de posicionar-se sobre el procés i que actuï «com si formés part del grup de CiU». Si no rectifica «menysté i abandona» els «gironins» no independentistes.

A l'Alt Empordà, l'alcalde de l'Escala, Víctor Puga (PSC), és partidari de «resoldre la situació d'atzucac actual a través de les urnes» i va dir que la seva posició l'han posat de manifest, per exemple, adherint-se al Pacte Nacional pel Referèndum. Així, veia «molt difícil la no cessió d'un espai municipal per a la celebració del referèndum, si es fa amb garanties».

A Torroella de Fluvià, l'alcalde, Pere Moradell, va dir que si es convoca faran el que els diguin. «No farem res que no facin la resta i si es convoca haurem de fer com es fa en unes eleccions», però «ha de ser una cosa seriosa» i «si s'ha de tornar a fer comèdia o una costellada, no cal que facin res».

A Blanes, el PSC governa amb CiU i ERC. L'alcalde, Miquel Lupiáñez, no posarà cap «entrebanc» a l'organització del referèndum: «Com a alcalde no promouré accions per evitar que la gent voti, però tampoc afavoriré que es cometi una il·legalitat». De fet, va ressaltar que a títol personal aposta perquè el referèndum es faci i els catalans puguin votar. Amb tot, com a màxim responsable del consistori, se supeditarà al criteri del secretari municipal. Això sí, no pensa donar cap ordre ni directriu a la resta. «Si hi ha un regidor determinat, amb competències derivades, que vol cedir les claus de les dependències que gestiona, és la seva responsabilitat», va afegir.

A Olot, el PSC governa amb CiU, que té l'alcaldia. Els socialistes no participaran en l'organització del referèndum i creuen que «no ha de suposar un conflicte». Segons el portaveu, Josep Guix, l'1-O no encaixa amb el que ells estan defensant, «un referèndum acordat i amb garanties» a partir de la reforma de la Constitució.