Els Mossos d'Esquadra. Contra aquests quatre homes, un jutge gironí ha dictat una ordre d´allunyament de 300 metres d'aquesta autopista al seu pas per tot Catalunya.

Aquesta decisió l´ha presa el magistrat Manuel Marcello Ruiz, que lidera el jutjat d´instrucció número 2 de Girona i és pionera. La policia es mostra molt satisfeta i també de la col·laboració de la Fiscalia per allunyar aquest grup multireincident de l´autopista.

El grup criminal estava especialitzat i es dedicava a robar els objectes de valor i diners de l´interior dels vehicles després de distreure als seus ocupants als quals els deien que tenien la roda punxada i simulaven que els estaven ajudant. En només 20 dies, els Mossos els han pogut implicar en sis fets, tots ells comesos a les comarques gironines. D´aquests furts n´haurien obtingut més de 5.000 euros i objectes de valor.

Tot i això com diu l´intendent dels Mossos Josep Guillot, cap de la Divisió de Transports aquest grup comptava amb gran mobilitat i han actuat arreu de Catalunya al llarg del temps. Els quatre integrans de la banda els van detenir, l´1 de juliol quan accedien a l´autopista per delinquir. Els investigadors no descarten que estiguin implicats en més fets ja que el grup actuava diàriament a l´autopista. En aquesta ocasió, els sis delictes comesos a la província han estat a l´Empordà i el Gironès. A les imatges per exemple es pot veure actuant a l'àrea de servei de Garrigàs i a la d'Aiguaviva.

Distracció per cometre furts

L´intendent dels Mossos Josep Guillot, cap de la Divisió de Transports destaca que els autors acostumen a robar persones estrangeres i que veuen que porten molt d´equipatge. «Els lladres aprofiten quan es paren a posar benzina o descansar i després, aprofiten que el vehicle està obert amb algú. El distreuen i després, un altre lladre agafa els diners en metàl·lic i objectes de valor que troba a dins del vehicle com ara càmeres, mòbils, tauletes».

Destaca de l´elecció de les víctimes, ciutadans estrangers, que són persones que quan es troben amb una situació així «tenen dificultats i desorientació perquè no saben a qui trucar i per tant, això provoca que la resposta policial no pugui ser tan ràpida».

Des de l´any passat, els Mossos d´Esquadra han detingut 109 persones, que formaven part de diferents grups criminals, que actuaven a les autopistes. Els membres d'aquesta organització són quatre persones, d´origen albanokosovar.

Es tracta de quatre homes que només un té domicili a Espanya i que venien a l´autopista a fer l´agost. Ja que és un grup que segons han comprovat els agents de la Unitat Operativa de Mobilitat de la Divisió de Transports dels Mossos «venia els mesos d´estiu a fer temporada per cometre els furts», ja que és quan hi ha una major afluència de persones estrangeres a les autopistes. L´intendent de la Divisió de Transports ressalta que els detinguts, que tenen diversos antecedents a diferents països d´Europa com França, Alemanya i Itàlia, llogaven vehicles per cometre els furts, on actuaven després de venir a Catalunya.

A part de l´ordre d´allunyament i la retirada dels passaports dels detinguts, els Mossos d'Esquadra iniciat gestions amb els jutjats europeus d´on viuen les víctimes per promoure rodes de reconeixement virtuals i evitar que el cas s´acabi arxivant.

La investigació, que s´ha allargat al voltant d´un mes, acredita que els detinguts tenen un grau d´especialització molt elevat, perfeccionat al llarg dels anys, i que els membres de l´organització tenen uns rols definits.

Els detindran per desobediència

La seva multireincidència ha comportat que el jutge hagi dictat una ordre d´allunyament de 300 metres de l´AP-7 a tot Catalunya per als integrants d´aquest grup. Fins ara, explica el cap de la Divisió de Transports dels Mossos d´Esquadra, algun jutge havia donat ordres d´allunyament per a «delinqüents multireincidents que cometien furts i així se´ls prohibia accedir entrar a una línia de metro o un centre comercials.

Però aquest cas és per tota l´AP-7, són 334 quilòmetres, és una mesura inèdita». Si els delinqüents entren a l´autopista, els Mossos els podran detenir per un delicte de desobediència.