«Tota la informació d'aquest blog ha estat elaborada a partir de l'estudi i l'anàlisi de la instrucció del cas Manga del qual la CUP n'és acusació popular», diu la nota a peu de pàgina de la pantalla d'inici de lateranyinadelcasmanga, la nova publicació digital de la CUP. Sota l'epígraf «el cas de corrupció més important de les comarques gironines», els cupaires aborden la «trama de tràfic de favors i beneficis» teixida per càrrecs i treballadors del Consell Comarcal de la Selva i els socis de GRS Ars Local, sustentada alhora sobre una consolidada «xarxa de relacions personals».

Un madeixa que no només «pasteleava (arreglava) » concursos lligats a serveis de recaptació, sinó que també s'extenia als contractes del servei de menjador amb l'empresa Eurest, derivada que ja va revelar Diari de Girona. Sylvia Barragán, consellera comarcal, es queixava ahir dels obstacles posats per la Presidència actual a l'hora de permetre l'accés a la informació. Una de les traves va consistir, relata, en impedir que els assessors legals de la CUP poguessin analitzar la documentació. Per això els anticapitalistes es van constituir en acusació popular, condició que els va obrir la porta del sumari.

Ressenyes breus

El blog, pensat i escrit per la periodista Clara Vicenç, neix per «fer difusió» del cas Manga i es limita a respondre les sis «w» d'inspiració anglosaxona sobre les quals s'estructura el relat periodístic: què (what, en anglès)? Qui (who)? Com (how)? On (where)? Quan (when)? I per què (why)? Lateranyinadelcasmanga es completa amb gràfics i mapes que permeten fer-se certa idea de l'abast d'un cas que ha acabat amb 43 investigats i que vincula «155 persones». El portal també inclou ressenyes breus sobre els «casos» més rellevants (i coneguts) d'una investigació judicial extensíssima.

Un mapa interactiu permet recórrer els ajuntaments esquitxats pel cas Manga, des del de la Jonquera, que l'agost de 2012 va signar un «contracte menor» amb GRS Ars Local per valor de 12.700 euros («no hi ha indicis de delicte però segueix el mateix modus operandi que en altres llocs», apunta l'autora del web), passant pel de Figueres (que entre els anys 2009 i 2013 va adjudicar, per un importa d'1,45 milions d'euros, el servei de recaptació de multes a GRS) i fins al d'Esparreguera, al Baix Llobregat, consistori que el 2010 va signar un contracte per procés negociat amb l'empresa d'Àlex Ros que tenia per objectiu actualitzar el cens de guals i que estava valorat en 24.000 euros. Amb aquest blog, apunta el diputat provincial Lluc Salellas, la CUP vol «trencar amb la idea falsa del Girona rai». O sigui, que d'oasi, res de res.