La Diputació de Girona està treballant en un codi ètic de bona conducta que hauran de complir els alts càrrecs de l'ens. El PDeCAT, que té la presidència, s'ha compromès a buscar el màxim consens entre tots els partits i a portar-lo al ple de setembre.

Aquest anunci es va fer ahir arran d'una moció presentada per la CUP sobre la creació d'una bústia ètica i de bon govern a la Diputació. Tota l'oposició hi estava d'acord, però el PDeCAT va demanar que no se sotmetés a votació, defensant que l'idoni era abordar aquest tema de forma «global» i no només posant el focus en aquest aspecte en concret. Tot i això, el diputat de la CUP, Lluc Salellas, va arrencar el compromís del PDeCAT que el document també inclogui un sistema per rebre queixes de ciutadans.

El text de la moció de la CUP, que finalment no es va votar, incloïa la creació d'aquest canal de participació electrònica amb l'objectiu d'oferir un espai «per tenir coneixement de qualsevol acció o omissió contrària als principis de bon govern» de l'ens i, també, dels seus organismes dependents. També demanava incloure mecanismes per garantir la confidencialitat de totes les informacions per evitar possibles represàlies, així com la creació d'una comissió d'ètica formada per un membre de cada grup. La presidència recauria a l'equip de govern, que hauria de respondre les comunicacions rebudes i investigar allò que es considerés «plausible».

La proposta té el suport de totes les forces de l'oposició, que estaven disposades a votar-hi a favor. ERC i el PSC van coincidir que calia que fos un instrument que tractés la informació de forma «rigorosa» i «seriosa», i que suposava un pas més cap a la transparència i la participació ciutadana. Des d'Independents de la Selva, la seva diputada i portaveu, Gisela Saladich, va trobar positiu que la informació s'analitzi i es valori des de tots els grups de la Diputació.

El portaveu del PDeCAT, Albert Piñeira, va explicar que des de l'ens ja es treballa en un codi ètic de bona conducta per a alts càrrecs, on s'establiran els «principis ètics i les normes de conducta derivades» i els mecanismes de control intern. També va dir que l'equip de govern vol «buscar el màxim consens possible» amb la resta de forces i va assegurar que es portarà al ple de setembre. Piñeria va justificar, així, deixar la moció per a més endavant: «Creiem que té més sentit fer un debat sobre el tot i no sobre una mesura concreta perquè aquest és un tema prou important».

El diputat de la CUP, Lluc Salellas, va veure bé deixar la moció sobre la taula després d'obtenir el compromís verbal del portaveu del govern per incloure una bústia per recollir queixes i denúncies de possibles incompliments del codi ètic dels alts càrrecs.

Pendents del cas Manga

Per altra banda, Salellas va aprofitar per preguntar al president de la Diputació sobre el cas Manga. Concretament, si pensa «actuar» després que el sumari del cas, destapat fa més de 4 anys, inclogui els noms d'alguns càrrecs públics vinculats a l'ens. Pere Vila va respondre que de moment no prendran cap decisió perquè el cas està en una fase inicial, però es va comprometre a emprendre les mesures pertinents si en l'obertura del judici oral hi ha «canvis substancials».