Els Marrecs de Salt van convertir-se ahir en colla de nou pisos després de descarregar el primer 3 de 9 amb folre de la seva història a la diada de Sant Jaume, dins la festa major de Salt. Després d'un primer peu desmuntat perquè la quadratura no estava perfecta i d'un intent desmuntat quan l'acotxador ja estava col·locat i faltaven segons perquè es coronés, els de la camisa blau Ter van tocar el cel i van descarregar el primer castell de nou mai vist en els vint-i-un anys de vida que té la colla saltenca.

Instants abans que es tirés amunt el 3 de 9 amb folre definitiu, la cap de colla dels Marrecs, Iruna Rigau, va dir als seus castellers «a treballar i a gaudir». I així ho van fer. El resultat va ser una construcció treballada però sobradament defensada que, un cop descarregada, va donar pas a l'eufòria dels membres de la formació, que cantaven als quatre vents «ja som colla de 9».

D'aquesta manera, els Marrecs van treure's l'espineta que tenien clavada des de Sant Narcís de l'any passat, quan el 3 de 9 folrat els va quedar en intent. Ara ja són la primera colla gironina en completar un castell de nou pisos.

Però els Marrecs no en tenien prou i després de descarregar un 5 de 8 de postal a primera ronda i d'assolir l'anhelat 3 de 9 amb folre en segona ronda, un nen de la canalla marreca va deixar anar: «O fem més per millorar o farem passes enrere». La colla tenia set de més i van descarregar un 2 de 8 amb folre molt treballat, sobretot per part dels castellers que formaven part del folre. El pilar de sis carregat va completar la millor actuació de la història d'una colla que segueix progressant i pensa ara a consolidar-se en els 9 pisos.

La xafogor, accentuada per la multitud, i els intents desmuntats van fer que el ritme de la diada fos bastant lent. A més dels blauters, a Salt també hi van actuar els Castellers de Sabadell, que van signar una actuació notable descarregant el 3 de 8, el 2 de 8 amb folre treballat i un 4 de 8 impecable; els Xicots de Vilafranca, que van tenir més mala sort, ja que van desmuntar el 2 de 8 amb folre i van descarregar el 4 de 8 i el 2 de 7 després que el 3 de 8 els caigués, i finalment l'altre colla convidada, els Xerrics d'Olot, van descarregar el 3 de 7, el 4 de 7 amb el pilar i el 4 de 7.