Va entrar a «la cuina» l'any 2012, quan el projecte by Ferran Adrià es va presentar en societat a bombo i platerets, però diversos contratemps -el més recent la denegació de la llicència d'obres per part de l'Ajuntament de Rosesperquè les actuacions que s'hi feien no s'ajustaven a allò acordat; el més sonat l'oposició frontal de grups ecologistes empordanesos- han acabat dilatant la mise en place d'ElBulliFoundationElBulliFoundation, espai pensat per esdevenir la Meca de la innovació culinària i amb seu al mateix edifici de la recòndita cala Montjoi que temps ençà va acollir el millor restaurant del món.

Ahir, a Girona, la Comissió d'Urbanisme, donava una alegria al xef de l'Hospitalet de Llobregat més universal: les obres de l'exterior d'ElBulliFoundation poden continuar. La proposta redimiensionada que han dissenyat els arquitectes d'Adrià convenç: elimina elements compromesos com una caseta de vigilància i un pavelló d'entrada al recinte, posa al dia la intervenció prevista en els jardins exteriors i preveu un aparcament de dimensions raonables, amb capacitat per uns 45 cotxes. «Han posat al dia el projecte», resumia el director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, i s'han tingut en compte, afegia, les apreciacions de les diverses institucions implicades, especialment aquelles que plantejava el Parc Natural del Cap de Creus (el projecte es desenvolupa en territori protegit).

De fet, les obres d'ampliació del restaurant fa temps que estan en marxa i, aquí, el promotors del projecte han complert en no sobrepassar els límits que se'ls havia marcat des de la Generalitat, que entenia que amb un guany d'un 20% de superfície edificada n'hi havia prou. Però a l'exterior, on s'hi habilitarà una zona d'exposicions, els impulsors del nou Bulli es van passar de la ratlla, d'aquí que l'Ajuntament paral·litzés els treballs i que el projecte s'hagués de sotmetre novament al veredicte d'Urbanisme.

El març de l'any passat Adrià ja va presentar una proposta d'esmena davant l'estirada d'orelles administrativa del consistori que, tanmateix, no va prosperar per errors de forma. El projecte de centre d'innovació gastronòmica del cuiner de les esferificacions i dels plats impossibles duu la signatura de l'arquitecte Enric Ruiz Geli, autor, entre d'altres obres, del pavelló especial de l'École Spéciale d'Architecture de París (2011); del parc Kids Land de Busan, a Corea del Sud (en procés) i del New York Aquarium, a Coney Island, en associació amb els estudis WRT, Frei Otto Architecture i Ebbnert-Ullman (en construcció).

El nou Bulli s'assenta sobre un edifici sostenible que busca la integració en el delicat paisatge del cap de Creus. L'any 2012 Adrià explicava que l'aposta per Roses se sustentava també en la proximitat del Teatre-Museu Dalí de Figueres, amb la idea que els centenars de milers de visitants que hi passen cada any tinguin l'opció d'incloure una visita a ElBulli-Foundation en la ruta dedicada al pintor, que també inclou Púbol, a la Pera, i Portlligat, a Cadaqués.