L'operació sortida de finals de juliol va generar retencions ahir a la frontera amb cues durant gairebé tot el dia que van arribar a ser de vuit quilòmetres. El col·lapse es va produir a la frontera, a l'AP-7, per on circulaven majoritàriament els turistes que marxaven del país. La resta de carreteres gironines van registrar alguns moments complicats, habituals per aquestes dates, amb retencions d'entre un i tres quilòmetres a les principals vies que porten a les poblacions litorals. La C-35 cap a Santa Cristina d'Aro va ser un dels punts.

El col·lapse a l'autopista es va començar a produir pels volts de les onze del matí, quan es donava avís als usuaris des dels canals d'informació al trànsit perquè estiguessin alertats de la situació. Durant les primeres hores es van produir retencions d'aproximadament tres o quatre quilòmetres, però a mesura que avançava el dia es van anar incrementant fins als vuit quilòmetres.

A les quatre de la tarda les cues van començar a anar reduïnt. Segons el Servei Català de Trànsit, a aquella hora eren de sis quilòmetres. Cap a les set de la tarda era només d'un quilòmetre.

Mesures a França

El gruix de circulació es va donar en aquesta carretera tant a la banda catalana com a la francesa. Allà s'ha decidit suspendre les obres a l'autopista fins al 15 de setembre per evitar que empitjorin la situació, segons informaven ahir els mitjans francesos.

L'operació sortida és un dels moments complicats de trànsit per a la Jonquera per l'acumulació de vehicles que volen sortir o entrar al país i el trànsit propi de la població, que rep milions de turistes tant al nucli del Pertús com al de la Jonquera. Centenars de vehicles ocupaven ahir les principals àrees comercials com l'Outlet a peu de l'N-II. Aquesta carretera, segons Trànsit, no va patir incidències importants ni cues que fessin necessari activar mesures extraordinàries.

En el supòsit que es produïssin, s'optaria per fer passar el màxim de vehicles per l'autopista restringint, per exemple, la circulació per la sortida 1 i obligant a sortir per la 2.

Altres punts de la mateixa carretera amb retencions van ser d'Hostalric a Girona.

L'autopista no és l'únic punt on la massiva presència de turistes dificulta el trànsit a l'estiu. Algunes connexions repeteixen cada any i en les mateixes dates les acumulacions de cotxes. Els accessos a poblacions com Figueres, l'Escala o Platja d'Aro van tenir de nou ahir circulació amb retencions a les principals hores. Al litoral coincidia amb l'arribada i la sortida de les platges.

Segons Trànsit, ahir es van produir retencions a la C-35 de tres quilòmetres des de Llagostera a Santa Cristina. També a la C-65, des de Santa Cristina cap a Platja d'Aro; i altres vies com la Gi-662 d'aquesta mateixa zona.