Poques rutes a peu són tan espectaculars com el camí de ronda que uneix Roses i Cadaqués pel cap de Creus, un paratge difícil de qualificar de tan bonic, vorejant el mar. Ahir, però, aquest trosset de paradís terrenal es va convertir en l'infern per a un grup d'excursionistes format per quinze nens d'entre 13 i 14 anys i tres monitors. En el tram de sender que voreja el penya-segat que s'aixeca entre cala Montjoi i punta Ferrera, a Roses, un dels vailets, de només 13 anys d'edat i veí de Cervelló (Baix Llobregat), va caure al buit. Es va precipitar des d'una alçada de 30 metres a la zona dels Romaguers. Al tancament d'aquesta edició ningú es trobava, encara, en condicions d'explicar amb detall què havia passat. Tothom parlava, però, de «desgràcia». Per aclarir els fets, els Mossos d'Esquadra han obert una investigació. L'activitat estava organitzada per l'esplai La Riallera de Solsona.

Ruta de set dies

A les 12.04 hores els Bombers van rebre l'avís desesperat del grup. Amb la màxima rapidesa el Cos va enviar un helicòpter i dos vehicles del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) i del Grup d'Emergències Mèdiques (GEM) fins a l'indret, on no es pot accedir per terra, amb l'objectiu d'intentar salvar la vida del jove. A bord d'una embarcació d'un particular els bombers del GRAE el van localitzar. Es trobava en «estat crític». Van provar de reanimar-lo allà mateix. Acte seguit, per aire, el van dur fins a cala Montjoi, on esperaven dues ambulàncies del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM), i una estona més tard és confirmava la major de les desgràcies possible: els metges certificaven la mort del ranger al Centre Mèdic del Càmping Cala Montjoi. El grup d'excursionistes havien fet bivac a cala Canyelles la nit del 2 d'agost. Van començar a resseguir la Costa Brava a peu uns dies abans, el diumenge 30 de juliol, i l'objectiu era arribar a Cadaqués demà passat, diumenge, 6 d'agost. Els nens eren de pobles de les províncies de Barcelona i Lleida, va confirmar ahir, des de Girona, la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa (el Departament que dirigeix és el que té competències sobre les activitats lleure per a menors). Els responsables de la sortida havien notificat als ajuntaments l'itinerari; tenien, doncs, la documentació en ordre, va confirmar Bassa. També era correcte la proporció de monitors.

Fins a Roses també s'hi van desplaçar quatre patrulles dels Mossos d'Esquadra i psicòlegs especialitzats del Servei d'Emergències Mèdiques; aquests últims van atendre els companys i els caps de la víctima. També va participar en l'0peratiu una embarcació de Salvament Marítim. La família del nen, que va arribar ahir a Roses, també va rebre suport psicològic. L'operatiu el coordinen la Generalitat i l'Ajuntament.

Consternació a Solsona

L'Ajuntament de Solsona expressava «consternació» per la desgràcia. L'alcalde accidental, Lluís-Xavier González, que es va desplaçar ahir fins a Roses, va donar «ple suport a l'entitat (...) fortament arrelada en la vida social solsonina, amb una reconeguda experiència en aquest camp de prop de 50 anys que l'avala».

També traslladava «el condol a la família de la víctima i als seus companys, en un moment tan dolorós». González lamentava «profundament aquest accident fortuït, una desgràcia per a la família, en primer lloc, que també suposa un cop dur per als ciutadans que havien conegut el nen, els companys i monitors de l'esplai i el món de l'educació en el lleure».

Igualment es posava al costat dels familiars i dels companys de la víctima, en nom del Govern català, la consellera Bassa, que, com l'alcalde accidental de Solsona, atribuïa la terrible mort a la «degràcia».