Sembla que les altes temperatures ens tornen a visitar. En amagar-se el sol durant la nit del 2 al 3 d'agost, la majoria de termòmetres de la província van mantenir-se per sobre la ratlleta dels 20, cosa que evidenciava l'arribada d'una nit tropical. Durant el dia d'ahir, es van comptabilitzar màximes superiors als 38 graus, com ara els 38,3 de Fornells de la Selva i els 38,1 de Vilobí d'Onyar.

El Servei Meteorològic de Catalunya ha activat l'avís per calor a una vintena de comarques. Girona es troba entre les ciutats en alerta amb previsió de seguir arribant als 38 graus. N'hi ha d'altres, sobretot a Tarragona, que ja han arribat als 40. Els experts postulen que podríem parlar d'onada de calor, com la que vam patir durant la primera quinzena del mes de juny passat, si les temperatures extremes persistissin durant tres dies en el mateix indret. Les previsions indiquen que la situació d'intensa calor es pot mantenir fins diumenge.

Segons el meteoròleg estartidenc Josep Pascual, «el que està passant és típic del pic de l'estiu en què arriba una massa d'aire africà que fa que les temperatures s'enfilin». Els primers dotze dies de juny van ser els més càlids registrats a les comarques gironines en els darrers 14 anys. Després d'unes setmanes de certa estabilitat, els termòmetres han començat a ascendir tant de dia com de nit sense arribar encara a límits alarmants. Pascual confessa que la massa d'aire calent es fa més evident «sobretot a territoris de l'interior i a punts enlairats». En canvi, «arran de mar, l'aire càlid contacta amb el mar i es refreda», apunta l'expert. A més, aquests dies a la costa apuja la xafogor.

Ambient càlid a la capital

D'entrada, la matinada de dijous va començar amb temperatures elevades arreu de la demarcació. Destaquen les mínimes superiors als 20 graus a la comarca de l'Alt i el Baix Empordà, el Gironès, la Selva i el Pla de l'Estany. Si posem el focus a la capital gironina, l'especialista en meteorologia i col·laborador de Diari de Girona, Gerard Taulé, afirma que «des de principi d'any hem tingut 27 nits tropicals a Girona-Plaça Poeta Marquina, 25 a Girona-Sèquia, 20 a Salt i 19 a Sarrià de Ter». Segons Taulé, ahir es van enregistrar «temperatures extremes de 36,6 ºC de dia i 23,5 ºC de nit a Girona-Sèquia, una mínima molt alta que es troba a 1,2 graus del rècord enregistrat el 21 de juliol de 2015», tenint en compte les temperatures des de 1884. L'aeroport de Girona va assolir ahir 38,3 ºC, a dos graus i escaig del seu súmmum tèrmic. L'extrema calor ens acomiadarà d'aquí a quatre dies amb vents del nord.