L'onada de calor persisteix i encèn les llumetes vermelles. Ahir divendres va ser la protagonista a localitats com el Pont de Vilomara amb 40,3 graus, Sant Salvador de Guardiola amb 40,2 graus i, pel que fa a la demarcació, van despuntar Fornells de la Selva i Girona amb 38,9 i 38,4 graus respectivament, segons dades del Meteocat. A les nits l'escalfor també apreta, i s'han assolit límits inhòspits com ara els 28 graus enregistrats ahir a les quatre de la matinada a Roses.

Amb aquests valors i veient les previsions del Servei Meterològic de Catalunya (SMC) de cara als pròxims dies, Protecció Civil de la Generalitat va activar ahir la Prealerta del Pla Especial d'Emergències Per Incendis Forestals de Catalunya (INFOCAT), a causa de l'alt risc de foc a 20 comarques catalanes, i l'alerta del Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per la calor. Seguint aquesta línia, l'Agència de Salut Pública de Catalunya va comunicar ahir que el Pla d'actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut es mantenien en fase 2 d'alerta.

Les nits tropicals prosperen amb repunts sorprenents com el que es va observar a Roses ahir a la matinada. Segons el Meteocat, a les una de la nit el termòmetre marcava uns 24 ºC i, arribades les quatre de la matinada, el termòmetre va pujar quatre ratlletes assolint-ne 28. Els puja i baixa es van fer evidents, tornant a arrencar a un ritme creixent a partir de les set. Les variacions dràstiques de temperatura «es deuen al fet que el cel està serè i la humitat és baixa, cosa que permet que el terra es refredi ràpidament i, com que la nit és més curta a l'estiu que a l'hivern, la temperatura baixa més en un temps més breu», explica Gerard Taulé, meteoròleg i col·laborador a Diari de Girona.

Calor des de primera hora

Comarques com el Gironès, l'Alt Empordà, la Selva i el Pla de l'Estany es van llevar ahir esbufegant amb força. A la majoria de pobles d'aquests territoris es va donar un ball de xifres al voltant dels 37-38 graus, rascant els 39 en el cas de Fornells de la Selva. Si posem la lupa a la zona de la capital de la demarcació, l'estació de Taulé ahir va enregistrar la màxima més alta de l'any a Girona, amb 38,9 ºC a Girona-Sèquia i Girona-Barri Vell i 39,4 ºC a Salt. Les seves respectives mínimes no van baixar dels 22 graus durant la nit. El meteròleg gironí assegura que les temperatures avui «baixaran d'un a dos graus les màximes, excepte a l'Empordà i a la Costa Brava on pujaran per la tramuntana reescalfada i seca». Afegeix que diumenge la davallada tèrmica ja serà al voltant d'un i tres graus. En termes generals, al llarg del dia d'ahir es van enregistrar temperatures màximes extremes a tot el territori català, excepte alguns indrets muntanyencs més frescos com ara la Val d'Aran. A escala internacional, mentre que els països mediterranis es troben dins d'una massa d'aire molt càlid procedent del Nord d'Àfrica, responsable de la present onada de calor que se sosté amb contundència arreu del país, a estats del nord com el Regne Unit i Escandinàvia estan desfilant borrasques que porten amb elles temperatures suaus i pluges. Podrem tastar condicions similars ben aviat, però encara resten dies de forta calidesa.

Cap a les dues del migdia d'ahir divendres, Territori i Sostenibilitat de la Generalitat va avisar que s'havien superat els llindars d'ozó en l'aire degut als potents rajos solars a les comarques de Girona i a la Plana de Vic, llocs on hi ha les estacions d'anàlisi. Els alts nivells d'ozó poden provocar tos, irritacions a la faringe, al coll i als ulls i dificultats respiratòries com la gola seca i un empitjorament de l'asma.

Mesures de prevenció

Davant aquestes circumstàncies, alguns dels consells més importants que posa sobre la taula Protecció Civil consisteixen a evitar activitats físiques intenses a les hores de més sol i beure molts de líquids, sobretot aigua mineral que no sigui massa freda.

L'òrgan també remarca que s'ha de tenir especial consideració i cura amb les persones més vulnerables a la calor com ara la gent gran, els nadons i les persones amb malalties cròniques. Es demana que es facin visites freqüents, almenys un cop al dia en la mesura del possible, a familiars i veïns d'edat avançada que viuen sols per tal d'assegurar que s'hidraten bé i que segueixen els consells pertinents. També s'han de vigilar els infants, sobretot els menors de sis mesos. Es recomana que estiguin a l'ombra i que portin roba protectora dels rajos del sol.