La Generalitat confia que els treballadors de les ambulàncies gironines no aniran a la vaga indefinida que tenen convocada per al proper 11 d'agost i que afectarà el servei cada divendres de sis a deu del matí i de dues a sis de la tarda.

Després del fracàs de la mediació del dijous passat entre l'empresa i els treballadors, el secretari general de Treball, Josep Ginesta, confia que l'acord arribarà perquè encara «hi ha temps» per negociar.

Tot i l'optimisme que mostra l'administració, Ginesta reconeix que encara hi ha «punts de desacord importants» entre els treballadors i l'empresa. Les postures entre l'empresa i els sindicats «estan allunyades». Ginesta pronostica uns serveis mínims alts en el cas que no es pugui evitar l'aturada.

Serveis mínims alts

La propera setmana serà clau per resoldre el conflicte. Hi ha temps fins dimecres al vespre, ja que la Generalitat ha de comunicar amb un dia d'antelació a les parts quins serveis mínims ha decretat.

En aquest aspecte, Treball assegura que es dictaran serveis mínims alts. Ginesta conclou que, abans de mirar els serveis mínims, caldrà revisar els informes que aportin les parts: el comitè de vaga, l'empresa, serveis territorials i el Departament de Salut.

Els treballadors van anunciar fa unes setmanes que convocarien vaga parcial i indefinida. Protesten contra la rebaixa de les condicions laborals per la proposta de remodelació de servei de l'empresa concessionària Transport Sanitari de Catalunya (TSC) i pel que consideren una manca d'implicació de l'administració per garantir el compliment del contracte d'adjudicació.

La mediació del dijous passatno va servir per acostar posicions. Des del Sindicat del Transport Sanitari de Girona, comentaven que no havien pogut negociar «ni uns mínims» perquè l'empresa no es plantejava retirar la proposta d'horaris i mobilitat geogràfica coneguda com a «40-41».

Aquesta proposta fa un repartiment d'horaris que afecta alguns treballadors que, fins ara, disposaven de torns més llargs i compactats. És a dir, personal que feia jornades de 24 hores i descansaven tres dies, passen ara a treballar vuit hores al dia. També inclou una reformulació en la mobilitat dels treballadors, a qui l'empresa pot ubicar a qualsevol punt de la província de Girona o l'Alt Maresme.

Els sindicats ja van anunciar que l'inici de les negociacions passava per retirar el «40-41» i que ara mateix enroca les negociacions. Els treballadors mantenen que la seva protesta no només vol defensar els seus drets, sinó també aconseguir un transport sanitari de qualitat per als usuaris.