La nova regulació de les «mares de dia» o serveis de criança a casa ha posat les patronals de les llars d'infants en peu de guerra perquè consideren que el projecte de la Generalitat perjudica tant la qualitat de l'educació com la seguretat dels infants.

Dues organitzacions del sector amb representació gironina, l'Associació de Llars d'Infants de Catalunya i l'Associació Catalana de Llars d'Infants, han al·legat contra el projecte de decret per regular els «Serveis de Criança a la llar per a la petita infància» que ha elaborat el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. El seu argument principal és que «vulnera el dret a l'educació dels infants» perquè, segons afirmen, «no garanteix cap projecte educatiu ni formatiu basat en propostes pedagògiques sòlides i contrastades, ni cap control ni supervisió per part de la inspecció educativa». A això, hi afegeixen una crítica a les condicions de seguretat d'un servei que es realitza en domicilis particulars.

«Una tornada al passat»

Al juny, aquestes mateixes associacions van demanar a la Generalitat que retirés el decret i a finals de juliol van presentar al·legacions contra un document que ara es troba en fase d'informació pública. Des del seu punt de vista, la proposta del Departament de Treball «és una tornada al passat, una regressió en matèria educativa, impropi d'un país com Catalunya que ha sigut capaç de dotarse d'una xarxa educativa moderna i de qualitat».

Les associacions de llars d'infants van assenyalar que la Conselleria d'Ensenyament de la Generalitat regula l'educació Infantil a Catalunya i van denunciar que el nou decret implica «tornar al passat, regulant només el vessant assistencial de l'atenció a la petita infància».

Dubtes sobre els límits d'edat

D'altra banda, les patronals també critiquen que el projecte de decret no determina la franja d'edat que engloba el terme «petita infància», per la qual cosa entenen que arriba fins a l'escolarització obligatòria; és a dir, fins als cinc anys. I lamenten que això impliqui que infants d'aquesta edat compartirien espai amb nadons i que «es treuen del circuit educatiu infants de tres a quatre anys que podrien estar cursant el segon cicle de l'educació infantil».

Pel que fa a la preparació de les persones que assumeixen els serveis de criança a casa, les al·legacions també alerten sobre el fet que «ningú garanteixi la formació de les persones que han de tenir cura dels nens». I, finalment, insisteixen en les condicions de seguretat de les llars, tot manifestant que «el servei es presta de forma precària en domicilis particulars mal equipats per protegir els nens i en unes instal·lacions deficients i poc segures per acollir infants».