La intensitat de la radiació solar a les comarques de Girona va assolir ahir un risc molt elevat almenys en nou municipis que, segons el Servei Meteorològic de Catalunya, van arribar a un índex ultraviolat de 9 i de 8 sobre 10.

A la banda més alta s'hi van situar Ripoll, Olot i Puigcerdà, on aquest dilluns l'índex ultraviolat (UVI) màxim va ser de 9 sobre 10. Un nivell molt similar al que hi havia a Figueres, Girona, la Bisbal d'Empordà, Banyoles i Santa Coloma de Farners, on es va registrar un UVI màxim de 8. D'acord amb el sistema de mesurament del Meteocat, l'índex ultraviolat es considera extrem si assoleix el paràmetre de 10; molt alt si oscil·la entre 8 i 10; alt si va de 6 a 7; moderat de 3 a 5 i baix entre 1 i 2.

Pel que fa a avui, la previsió del servei meteorològic és molt semblant a la situació d'ahir, amb índex de 9 a Puigcerdà i Ripoll i de 8 Figueres, la Bisbal, Olot, Girona, Banyoles i Santa Coloma de Farners. Els valors extrems de l'índex ultraviolat indiquen una gran intensitat de la radiació solar, per la qual cosa és aconsellable evitar l'exposició al sol durant més de 15 minuts en persones de pell normal si no s'apliquen cremes protectores. Aquest índex varia en funció del dia i de l'hora, així com també de les propietats de l'atmosfera, sobretot segons l'estat de la capa d'ozó i la nuvolositat.

D'altra banda, les dues últimes setmanes Catalunya ha viscut l'onada de calor més intensa des del juliol de 2015, quan el Servei Meteorològic de Catalunya va recordar que es va viure una pujada de temperatures «excepcional». En aquesta ocasió, els termòmetres no han superat els de fa dos anys, però l'episodi ha destacat per la persistència de la calor i pel registre de temperatures especialment altes en horari nocturn, ja que del 27 de juliol al 5 d'agost s'han viscut diverses nits tropicals consecutives; és a dir, amb mínimes per sobre dels 20 graus.

Prova de la intensitat de l'onada de calor és que, entre aquestes dates, 164 de les 181 estacions (el 91%) de la xarxa d'estacions automàtiques del Meteocat van superar el llindar de Situació Meteorològica de Perill per calor, 25 de les quals a les comarques de Girona. Una dada a la que s'hi afegeix que 76 estacions van sobrepassar el llindar de calor almenys durant tres dies seguits. Els termòmetres van tocar sostre entre el dimecres 2 i el dissabte 5 d'agost.