L´Ajuntament de Riudellots de la Selva és el primer i l´únic de Girona que col·labora amb la Creu Roja aportant un pis per allotjar sol·licitants d´asil. Des de fa quinze dies hi viuen, pagant un lloguer social, dos homes de Costa d´Ivori i de Gàmbia d´entre 30 i 35 anys que participen en el programa estatal de refugiats.

L´habitatge forma part d´una promoció privada a la urbanització Camp Quart de la que, en el seu moment, l´Ajuntament va preferir que l´empresa promotora fes l´aportació a l´administració local que estableix la llei amb habitatges i no amb diners. El pis, per estrenar i de 74 metres quadrats, es va inscriure a l´inventari de recursos disponibles per l´acollida de refugiats creat per la Generalitat.

Suport a persones vulnerables

«Si fem atenció especial a persones en situació de vulnerabilitat a través dels Serveis socials o a l´habitatge per a gent jove, per què no també a persones que es troben en situació de demanda d´asil i de fugida del país d´origen?», va argumentar l´alcaldessa de Riudellots, Montserrat Roura. També va recalcar que, mentre hi hagi necessitat i programes de la Generalitat o d´altres institucions per a l´acollida de refugiats, «la finalitat d´aquest pis és aquesta». Roura va destacar la bona ubicació de la casa per accedir als diferents serveis del poble, ja que es troba davant de la zona esportiva, a prop d´una llar d´infants i, també, d´una parada d´autobús amb connexió a Girona; a més de poder anar a peu fins a l´estació de tren.

Mentre que la Creu Roja facilita ajudes econòmiques als usuaris del pis perquè puguin assumir el lloguer, els subministraments i el menjar, l´Ajuntament de Riudellots de la Selva ha formalitzat el contracte de lloguer amb els dos sol·licitants d´asil i posa a la seva disposició els recursos de l´àrea de Promoció econòmica municipal, per tal d´ajudar-los en el procés d´inserir-se al mercat laboral -per al que fan cursos formatius. L´alcaldessa va afegir que, a partir del setembre, també podran accedir a l´oferta formativa de la Casa de Cultura, de l´Espai Jove o de la nova Escola de Música municipal.