Una de les quatre nenes que els Mossos d´Esquadra han atès durant la primera meitat de 2017 a Catalunya per mutilació genital femenina era gironina. Les altres tres víctimes vivien a Lleida, Barcelona i les Terres de l´Ebre.

L´estadística fa temps que posa de manifest la prevalença del risc de la mutilació genital femenina a les comarques de Girona, on l´any passat es van produir prop del 40 per cent de tots els casos detectats a Catalunya. Així, al llarg del 2016 els Mossos d´Esquadra van intervenir en vuit situacions relacionades amb aquest tipus d´agressions a Girona, en tres de les quals les nenes ja l´havien patit. Les víctimes, que tenien entre 4 i 14 anys, formaven part de famílies provinents de Gàmbia, Senegal o Mali.

L´assumpte fa anys que s´afronta a través d´una Taula Provincial de Prevenció de la Mutilació Genital Femenina i dels Matrimonis Forçats, que ara fa un mes va celebrar la seva trobada anual a la seu de la Generalitat a Girona.

En el marc d´aquesta reunió es va informar que l´any passat les famílies de 114 menors gironines van signar un compromís per evitar la mutilació genital de les seves filles, 32 menys que el 2015. Es calcula que, a tota la demarcació, hi ha 1.400 nenes en risc de patir una ablació. Pel que fa al document de compromís, es firma a les consultes de pediatria després d´haver realitzat un treball preventiu previ i d´una revisió mèdica, i abans que la família viatgi al seu país d´origen.

En 140 dels 221 municipis gironins hi viuen persones originàries de comunitats que practiquen la mutilació genital femenina, entre els quals hi ha Girona, Salt, Blanes, Lloret de Mar, Banyoles, Figueres, Olot o Cassà de la Selva, entre d´altres. Segons va informar la taula territorial, aquestes persones provenen sobretot de Gàmbia (50,3%), Senegal (21,5%) i Mali (12,3%).