Els Banys Vells de Banyoles, un establiment de bar i restauració a primera línia d'estany, reobre les portes després de 7 mesos tancat i amb un retard de gairebé un mes i mig respecte del previst, ja que havia d'estar en funcionament per Sant Joan. Però complicacions en les obres han obligat a esperar fins ben entrada la temporada d'estiu.

Aquest espai emblemàtic de la capital del Pla de l'Estany, construït als anys 30 del segle passat, és de gestió privada a partir d'una concessió municipal i, ara, estrena etapa, carta i imatge amb nous responsables al capdavant. Els anteriors van tancar al gener i l'Ajuntament va aprofitar la transició per reorientar el projecte, «primant la part social, cultural, de promoció turística i gastronòmica de Banyoles» per sobre de l'aspecte econòmic, tal com va remarcar ahir el regidor d'Urbanisme, Albert Tudela. Les noves condicions de la concessió -per 4 anys, prorrogable en 2- es van aprovar al gener i l'adjudicació, al maig a la Unió Temporal d'Empreses MNGT Booking, una de les 5 que es van presentar al concurs; entre elles la de l'antic propietari.

Remodelació per 167.000 euros

Tot i que l'objectiu era obrir a finals de juny, les obres no s'han entregat fins a principis d'agost. El projecte de reformes acordat pel Consistori té un pressupost de 167.000 euros i, segons va concretar Tudela, ja s'ha executat prop del 60% -algunes obres les assumeix la concessionària i la resta, l'Ajuntament. A més d'altres actuacions, els treballs han implicat pintar, renovar la connexió de desguàs, la cuina, els tancaments i el sistema elèctric. Però, més enllà de l'adequació de l'espai, el compromís de potenciar projectes de contingut social i cultural va ser un dels factors que Banyoles va valorar per adjudicar els Banys Vells.

Per aquest motiu, el regidor va explicar que han tancat un conveni amb Càritas perquè els infants del seu casal d'estiu puguin banyar-se a l'estany des de les seves instal·lacions, han arribat a acords amb colònies esportives municipals, tenen un punt per a ciclistes, han ofert espai per a concerts del festival (a)phònica, el restaurant treballarà amb productes de quilòmetre zero i potenciarà la gastronomia comarcal. Salvador Avellana i Narcís Castellà encapçalen el nou equip -segons informa Ràdio Banyoles.

La reobertura dels Banys Vells coincideix amb les Festes d'Agost de Banyoles i tot i que la inauguració oficial és avui, ahir ja estaven oberts; demà a les 6 de la tarda es convidarà a una copa de cava.