Un centenar de treballadors de les ambulàncies de Girona han dut el seu malestar al carrer i s'han manifestat pel centre de Girona, corejant consignes contra la Generalitat i l'adjudicatària del servei, Transports Sanitaris de Catalunya (TSC). Els sindicats han amenaçat amb radicalitzar la vaga, i convertir-la en indefinida de 24 hores durant tots els dies de la setmana, si l'empresa continua "enrocada" i no s'avé a negociar. El comitè de vaga assegura, a més, que TSC no ha respectat els serveis mínims (que Treball havia fixat en un 85%). Els sindicats que han garantit els trasllats urgents, però que l'empresa els ha obligat a fer pràcticament tots aquells no urgents (com visites programades o tractaments). Per la seva banda, el SEM ha informat que la primera aturada ha tingut incidències en tres trasllats urgents -que s'han pogut resoldre- i que al transport no urgent hi ha hagut "una afectació baixa".

La manifestació d'aquest migdia ha començat a davant de Correus i, des d'aquí, passant per Jaume I i Pompeu Fabra, ha arribat fins a la Delegació del Govern. Mentre feien anar els xiulets, els manifestants han corejat consignes com "Fora la màfia!", "Comín dimissió" o "Luna, fot el camp!" (en referència al director de recursos humans de TSC, José Luis Luna).

La protesta l'encapçalava una pancarta on es llegia 'Fora privada del transport sanitari'. Però al llarg de la marxa n'hi havia d'altres que posaven 'TSC: Transport Sanitari Cremat', 'No volem €, volem qualitat' i 'País nou 1-O, mateixos lladres?'.

El portaveu del comitè de vaga, Adolfo Martin, ha criticat que l'adjudicatària no hagi complert els serveis mínims. "No ens han donat cap mena d'informació, però sí que tot allò urgent s'ha cobert al 100%, i el transport no urgent, en un 85%", ha dit, en referència a què TSC s'ha sobrepassat. Els sindicats també han criticat que, segons diuen, el SEM hagi enviat serveis especials als hospitals de Girona i Blanes (Selva). "No entenem el per què", ha precisat.

Radicalitzar postures

Després de la mediació fallida de darrera hora, Treball emplaçarà adjudicatària i plantilla a seguir negociant la setmana vinent. CCOO, el Sindicat del Transport Sanitari de Girona (STSG) i Sindi.cat -els tres que convoquen la vaga- ja han amenaçat amb radicalitzar postures si TSC no s'avé a negociar i continua "enrocada". "Esperem no haver-hi d'arribar, però ens plantegem convocar vaga indefinida de 24 hores durant tots els dies de la setmana", ha assegurat el seu portaveu.

Durant la manifestació, els sindicats han repartit fulletons als conductors. El centenar de manifestants, a més, també s'han assegut en diferents punts de Jaume I. En una d'aquestes aturades, s'han estirat al terra durant uns cinc minuts, per fer paleses "les males condicions laborals" a què els "sotmet" TSC.

Després de la marxa, els membres del comitè de vaga han intentat reunir-se amb el gerent del CatSalut a Girona, Miquel Carreras. Com que no ha sortit, l'han escridassat. Els sindicats sostenen que la Generalitat també es responsable del conflicte, perquè "el problema de fons" és l'adjudicació del servei que es va fer a TSC ara fa cosa d'un any i mig.

Després de la primera aturada de quatre hores, aquesta tarda n'hi ha una altra que s'allargarà de les dues fins a les sis. A més, els sindicats també han convocat una protesta aquest vespre a la sortida del peatge de l'AP-7 a Maçanet de la Selva.

La vaga convocada contra TSC afecta el transport sanitari -tant l'urgent com aquell que no ho és- en set hospitals repartits entre les comarques gironines i l'Alt Maresme. La plantilla de l'empresa adjudicatària del servei és d'uns 550 treballadors.

Afectació baixa

Fonts del SEM han precisat que la primera aturada d'aquest matí ha tingut una "afectació baixa" en el transport no urgent (és a dir, tractaments i visites programades). Pel què fa a l'urgent, el SEM informa que aquí hi ha hagut tres incidències, però que s'han pogut subsanar en poca estona i s'han atès els pacients.

El SEM també precisa que les unitats especials vingudes des de Barcelona es troben fora del servei ordinari, però que no s'han activat arran de la vaga d'ambulàncies. Per últim, el SEM vol subratllar que la vaga "és un conflicte intern entre l'empresa i els seus treballadors".