Els treballadors de les ambulàncies de les comarques de Girona es van manifestar ahir pels carrers de la ciutat en el dia d'inici de la vaga indefinida i parcial del servei. El conjunt de manifestants, aplegats en tres dels quatre sindicats majoritaris, Comissions Obreres (CCOO), Sindicat de Transport Sanitari de Girona (STSG) i Sindi.cat, van reclamar amb càntics i sirenes una millora en les condicions laborals. Els sindicats van amenaçar de convertir la vaga «en indefinida tots els dies de la setmana durant les 24 hores del dia» si no hi ha resposta per part de l'empresa adjudicatària del servei, Transports Sanitaris de Catalunya (TSC).

La manifestació, convocada ahir al migdia, es va iniciar a Correus, va continuar per l'avinguda Jaume I i va finalitzar davant la seu de la Generalitat acompanyada de càntics com ara: «fora la màfia» o «Luna, fot el camp», en referència al Director de Recursos Humans de Transports Sanitaris de Catalunya, José L. Luna. En el transcurs de la marxa els manifestants es van asseure a terra diverses vegades en senyal de protesta.

El portaveu del Sindicat de Transport Sanitari de Girona, Adolfo Martin, concretava que no reclamen diners sinó «millores socials», és a dir, més ambulàncies, millors condicions dins els vehicles, ja que «falta aire condicionat en algunes ambulàncies» i també manca «la roba que marca el conveni», per tal que els treballadors puguin treballar amb les condicions adequades, afirmava Martin.

Vaga les 24 hores del dia

El portaveu del Sindicat de Transport Sanitari de Girona assegurava que la voluntat d'aturar la vaga «hi és», però «no es pot continuar amb el 25% dels treballadors amb sous de 700 i 800 euros». A més, davant «l'enrocament» de l'empresa en les negociacions, els sindicats afirmaven que es plantegen radicalitzar postures: «Esperem no haver-hi d'arribar, però estem pensant convocar vaga indefinida de 24 hores durant tots els dies de la setmana», va dir. Un cop finalitzada la marxa els manifestants es van intentar reunir amb el gerent del Servei Català de Salut (CatSalut) a Girona, Miquel Carreras, que no va sortir. L'últim intent per apropar postures entre els treballadors i l'empresa es va celebrar dijous a Barcelona amb la mediació de Treball.

Algunes incidències

El Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) va comunicar que la tres ambulàncies del servei de Transport Sanitari Urgent van patir diverses incidències al matí, que es van solucionar amb brevetat. Pel que fa al Transport Sanitari No Urgent (TSNU), hi va haver «unes 80 persones que no han pogut tenir el servei al matí i 29 a la tarda». El SEM va precisar que les unitats especials vingudes des de Barcelona es troben fora del servei ordinari.

La primera jornada de vaga va finalitzar amb una concentració a la sortida del peatge de l'autopista AP-7 de Maçanet de la Selva, on un grup de treballadors d'ambulàncies va tallar el trànsit de manera intermitent. La vaga convocada contra Transports Sanitaris de Catalunya afecta el transport sanitari en set hospitals repartits entre les comarques gironines i l'Alt Maresme. Finalment, el comitè de vaga prepara per als pròxims dies una manifestació a Calella de Palafrugell, el dia 18, i una concentració a de Blanes el dia 25 d'agost.