Els mons del vi i de la solidaritat s’encreuaran, al setembre, en la verema que es farà a quatre cellers i en la cloenda d’una campanya de micromecenatge per finançar dos projectes per a persones amb discapacitat intel·lectual. Un d’aquests es troba a Girona i el promou la Fundació Síndrome de Down Astrid 21, mentre que l’altre el desenvolupa una entitat de Vilafranca del Penedès. Pel que fa a les vinyes implicades, hi ha La Vinyeta, de Mollet de Peralada, i el Celler Cooperatiu d’Espolla, de la denominació d’origen Empordà; i els cellers Credo i Raventós i Blanc, de la DO Penedès.

La recollida virtual de donacions i inscripcions per a la segona edició de la Verema Solidària està oberta a la plataforma Goteo.org des de finals de juny i es tancarà el 13 de setembre. El seu objectiu és reunir 18.000 euros, dels quals encara no s’ha sumat la meitat -8.209 fins aquest cap de setmana. El 80% dels diners s’invertiran en les dues organitzacions socials i en formació per a la captació de fons per a entitats del tercer sector de l’Empordà, el Gironès, el Penedès i el Garraf; mentre que el 20% restant es destinarà a cobrir costos de la campanya.

Simular la feina en una empresa

La inserció sociolaboral de gironins amb discapacitat intel·lectual és l’objectiu del programa «Construint oportunitats» amb què Astrid 21 s’ha classificat per participar en la segona edició dels Premis Verema Solidària. Amb el propòsit de facilitar l’accés al món del treball, la fundació gironina ha dissenyat itineraris individualitzats que millorin les habilitats personals a l’hora de buscar feina i, així, augmentar les possibilitats d’entrar en una empresa ordinària -i no en un centre especial de treball. L’activitat està pensada per atendre entre 20 i 25 persones de l’Empordà i del Gironès, on la fundació dona cobertura.

Amb els diners recaptats, la Fundació Astrid-21 podrà invertir en més hores de dedicació en la cerca d’empreses disposades a contractar joves amb discapacitat intel·lectual; a més de comprar materials que permetin a l’entitat simular el dia a dia de la feina que els seus usuaris poden fer en una empresa.

L’altre programa que subvencionarà la Verema Solidària el promou el centre ocupacional Mas Albornà, de Vilafranca del Penedès, i centra els seus esforços en atendre l’envelliment de persones amb discapacitat intel·lectual. Es diu Senectus i beneficiarà 16 usuaris d’entre 45 i 69 anys, en aquest cas contractant un fisioterapeuta que millori la mobilitat de les persones grans i, també, adquirir materials adaptats.

Un dels trets característics del projecte Verema Solidària és que obre la convocatòria d’aspirants als seus premis a entitats del tercer sector que treballin en la mateixa àrea geogràfica dels cellers que hi participen. Llavors, un jurat escull les organitzacions classificades.

Maridatge amb Josep Roca

La campanya solidària preveu diferents tipus d’aportacions i d’activitats a les vinyes. Una donació de 35 euros dona dret a participar en una jornada de verema en un celler, collint a mà el raïm amb què s’elaborarà un dels vins del projecte Verema Solidària -que es presentarà al març de 2018- i visitar les instal·lacions guiats per experts vitivinícoles. Tot plegat es registrarà en un vídeo que es farà arribar als donants. Si l’aportació és d’almenys 15 euros, s’obté una ampolla d’aquesta collita; amb 20, es pot col·laborar en la fila zero; a partir de 36, s’entreguen tres ampolles; amb 45, en són 4; i amb 50, a la verema i a la visita s’hi afegeix un àpat. A partir de 100 euros, les opcions es converteixen en experiències en equip -de feina, per exemple- o de família; i, quan se supera aquesta xifra, s’inclouen altres reclams com un tast maridat amb un xef o sommelier de prestigi. Aquest serà Josep Roca, d’El Celler de Can Roca, per a les donacions de 80 euros; que donaran dret a un maridatge a l’Espai mas Marroch -a Vilablareix- durant la primavera de l’any que ve.

Pel que fa a les veremes a Girona, a La Vinyeta es farà el 2 de setembre i al Celler Cooperatiu d’Espolla, el dia 30.