Segons les dades recollides per l'Agència de Salut Pública de Catalunya, concretament de la regió de Girona, des de principis d'any s'han comptabilitzat a la província 5 persones amb la malaltia del dengue, 4 amb la del Zika i cap amb Chikungunya. Aquestes dades evidencien un balanç molt positiu, sobretot respecte als 30 casos de Zika que es van diagnosticar l'any passat fruit del brot amenaçador a escala internacional. L'important descens del Zika és una tendència no només regional sinó global, en detriment d'un increment de casos de dengue a països de gairebé tots els continents.

«Hem tingut catorze notificacions de persones amb una simptomatologia escaient a una d'aquestes tres malalties durant el 2017», confessa Neus Camps, epidemiòloga de l'Agència de Salut Pública catalana de la demarcació de Girona. De tots els avisos que estaven pendents de confirmar per mitjà de proves de laboratori, cinc d'ells han resultat negatius. Segons la doctora, «sempre són casos importats», fet que evidencia que «de moment, els mosquits que tenim aquí encara no són transmissors», sinó que els pacients porten aquí el virus procedent d'un altre país, sobretot de l'Amèrica Llatina o l'Àsia. Encara no existeixen vacunes ni tractaments específics per a cap de les tres patologies, sinó només tractaments simptomàtics. Quan es presenten els senyals sospitosos, com ara febre alta o dolor corporal, «es fa una vigilància no només de la malaltia en si, sinó també de l'entorn on viu la persona per evitar que qualsevol mosquit pugui picar-la, quedar infectat i transmetre la malaltia». Joan Guix, secretari de Salut Pública, assegura que enguany no s'ha encès cap alarma especial per malalties exòtiques, tot i que ell mateix admet que hi ha una sèrie de factors que ens fan estar en alerta, com ara la globalització i el canvi climàtic.

El Zika perd terreny

En l'àmbit autonòmic, des del mes de gener s'han diagnosticat 22 casos de dengue, 11 de Zika i 7 de Chikungunya, incloses les dades de Girona. Excepte el dengue, la presència del qual sembla que va a l'alça, els resultats confirmen una davallada de Chikungunya i Zika. En aquest sentit, Catalunya ha detectat 139 casos menys de Zika que el 2016. Les infeccions, la majoria procedents de mosquits de Colòmbia, Hondures i la República Dominicana, van suposar un impacte molt fort tenint en compte que el 2015 sols es van detectar tres casos.

Cal mantenir l'alerta encesa, sobretot en les dones embarassades, ja que contraure el Zika pot provocar malformacions en el fetus. La tendència d'afectacions per Chikungunya també va en descens. En anys anteriors, la seva incidència havia estat molt més destacada, per exemple, el 2014 es van diagnosticar 81 casos, la majoria procedents de la República Dominicana i, el 2015, 95. Pel que fa al dengue, malaltia força focalitzada al sud-est asiàtic, segueix una línia estable amb un bagatge important amb 97 casos el 2015 i 88 el 2016. Camps ressalta que «com més persones emmalalteixin de dengue, més fàcil és que el mosquit piqui».