La polseguera que el viatge oficial de la diputada d'Esquerra Republicana per Girona, Teresa Jordà, va aixecar al març, amb tornada precipitada i cara a Madrid per votar contra el decret d'estibadors del govern del PP, s'ha concretat ara en una factura de 39.474,48 euros.

Prop de 40.000 ? per participar en la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona a Nova York i tornar a corre-cuita al Congrés per no perdre's una votació en la que tant ella com altres dues companyes de viatge, les diputades d'En Marea i de Compromís Àngela Rodríguez i Marta Sorlí, respectivament, van pensar que serien decisives. Però, no ho van ser, ja que Ciutadans va acabar decidint abstenir-se.

Per arribar a temps al Congrés, les polítiques van comprar uns bitllets d'avió de Nova York a Madrid que van fer esclatar la polèmica, pel cost que la imprevisió dels seus grups parlamentaris hauria suposat a l'erari públic. Imprevisió perquè la resta de partits van optar per enviar senadors i no diputats a la seu de l'ONU, on, entre el 13 i el 17 de març, es va celebrar la 61a sessió de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona.

En aquell moment, fonts parlamentàries van especular amb una despesa que podria oscil·lar entre els 2.700 i els 8.100 euros. Unes xifres que han quedat petites davant el balanç de comptes oficial publicat per la Direcció de Relacions Internacionals del Congrés dels Diputats i que ha desvetllat el cost real d'aquell viatge: 39.474,48 ?.

Les factures més altes

Aquesta quantitat apareix en un document que recull el «Llistat de la despesa detallada dels viatges oficials realitzats el 2017» i és la sisena més cara d'un total de 63 viatges facturats. La llista inclou deu sortides més, però una no va tenir cap cost i nou encara estan pendents de facturació.

Per sobre del preu del desplaçament polèmic en què va participar Jordà hi ha el de la delegació espanyola a l'Assemblea Parlamentària de la Unió Interpalamentària (UIP) a la conferència sobre l'Oceà que també es va celebrar a la seu de l'ONU, entre el 5 i el 9 de juny, i va costar 55.289,10 euros. L'estada d'una altra representació a l'Assemblea Parlamentària de l'OTAN a Tbilisi (Geòrgia), del 26 al 29 de maig, en va costar 54.169,47. I amb 44.321,52 euros, la participació espanyola en la 136a assemblea de la UIP, a principis d'abril a la capital de Bangladesh, Dacca, també va superar el cost del viatge en què hi havia la republicana.

La despesa més elevada puja als 107.006,70 euros de l'assistència espanyola a l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa a Estrasburg, entre el 23 i el 27 de gener. Seguida de prop pels 105.921,74 que va costar anar a la segona part de la mateixa sessió, feta entre el 25 i el 28 d'abril.